FN klar med ny klimarapport

Klimaforskere frygter temperaturstigninger på op mod 4,8 grader i dette århundrede. Sådan lød de dystre forudsigelser, da FN’s klimapanel i dag fremlagde sin første rapport siden 2007.
Skrevet af mlk
27. september 2013 09:54

- Den menneskelige indflydelse på klimasystemet er tydelig, sagde Thomas Stocker fra IPCC ved dagens fremlæggelse af rapporten i Stockholm.

- Figurerne, temperaturstigningerne og forandringerne i nedbør viser tydeligt, at klimaforandringer udfordrer menneskets to primære ressourcer: vand og land. Kort sagt: De truer vores planet – vores eneste hjem, sagde han.

IPCC forudser havstigninger på mellem 26 og 82 centimeter frem mod slutningen af dette århundrede.

Den gode nyhed er, at forskere har justeret lidt på forventningerne til temperaturstigningerne i forhold til den sidste rapport. Her lød tallet på mellem 2 og 4,5 grader. I den nye rapport forudses mellem 1,5 og 4,8 grader i forhold til år 1900.

Men så skal politikerne også tage dette alvorligt, lød en løftet pegefinger fra Michel Jarraud, generalsekretær for Verdens Meterologiske Organisation.

- Rapporten bør tjene som endnu et wake-up call om, at vores aktiviteter i dag vil have et gennemgående indvirkning på samfundet, ikke bare for os, men for mange kommende generationer. Utallige beviser bekræfter, at drivhusgasser opvarmer atmosfæren, jordens overflade og havene, og smelter gletjsere og får havene til at stige. Og vi forandrer også vejrmønstre og skaber ekstremt vejr såsom hedebølger, tørke og oversvømmelser.

Klimapanelet fremlægget i løbet af det næste år sin femte klimarapport. Dagens publikation er rapporten fra den første arbejdsgruppe. Arbejdsgruppe 2 vil fremlægge sin rapport om effekterne af klimaforandringer i Japan til marts, og arbejdsgruppe 3 vil fremlægge sin rapport om de politiske tiltag for at bremse klimaforandringer i Berlin til april. Endelig vil en opsummeringsrapport blive fremlagt til oktober næste år i København.