FN afviser isbjørne-importforbud

USA's forslag om at forbyde handel med isbjørneprodukter blev afvist ved et CITES-møde i Qatar i dag.
Skrevet af mlk
18. marts 2010 14:16

Amerikanerne ville have gjort det ulovligt at sælge isbjørneskind, -tænder og kløer.

Men FN's organ CITES (Konvention om international handel med truede dyrearter, red.) var bekymret for, at et forbud ville ramme oprindelige folk og var ikke overbevist om, at isbjørnen er så truet, som nogle forskere og dyreværnsaktiviter hævder. Det skriver CBC News.

Især Norge, Canada og Grønland har talt imod det amerikanske forslag. Og der var stor canadiske tilfredshed med beslutningen, selv om man lover at fastholde en bæredygtig fangst:

- Der er ingen tvivl om, at vi skal sørge for isbjørnenes overlevelse. Det er Canadas mål på længere sigt. Men vi mener ikke, at forslaget var baseret på facts, sagde Canadas repræsentant ved mødet, Basile Van Havre til CBC.

Modsat var det en række skuffede dyreværnsforeninger, der modtog nyheden.

- CITES har vendt ryggen til denne ikoniske dyreart, lød det fra Jeff Flocken fra International Fund for Animal Welfare.

De mest dystre tal forudser, at isbjørnebestanden kan være reduceret med 2/3 i 2050 på grund af klimaforandringer. I dag er der mellem 20.000 og 25.000 bjørne.

Fra 1992 til 2006 er der blevet eksporteret omkring 31.294 isbjørneprodukter eller levende bjørne til 73 lande ifølge tal fra CITES. USA er det første land, der har klassificeret isbjørnen som en truet dyreart.