FN: Ødelæggelse af natur er lige så farlig som klimaændring

Ødelæggelsen af naturen er en mindst lige så alvorlig trussel mod menneskeheden som de menneskeskabte klimaforandringer, siger FN.
Især er der problemer med tiltagende mangel på ren luft, drikkevand og frugtbar jord. Arkivfoto
Skrevet af Ritzau
29. april 2019 13:45

Ødelæggelse af naturen er en mindst lige så alvorlig trussel mod menneskeheden som de menneskeskabte klimaforandringer.

Det siger FN's chef for biodiversitet, Robert Watson.

Ved et stort møde i Paris, hvor diplomater fra 130 nationer er samlet for at vurdere naturens tilstand, advarer Watson om, at mulighederne for at handle bliver stadig mindre.

Mangel på ren luft og frugtbar jord

I et 44 sider langt udkast om problemerne opregnes 1001 måder, hvorpå mennesket har udplyndret og skadet jordens evne til at forny de ressourcer, som mennesket er afhængigt af.

Især er der problemer med tiltagende mangel på ren luft, drikkevand og frugtbar jord.

- Menneskets stadigt mere omfattende fodaftryk har været ødelæggende, hedder det.

Op mod en million arter er udrydningstruede, mange af dem inden for få årtier, hedder det i rapporten. Den fastslår, at tre fjerdedele af jordens overflade er blevet "alvorligt ændret".

Færre fisk i havene

En tredjedel af fiskebestanden i verdenshavene er faldende, og resten drives der rovdrift på, så det er tivivlsomt, om de overhovedet kan overleve. 

Et dramatisk fald i antallet af de insekter, der bestøver blomster - først og fremmest bier - truer med skabe katastrofale fald i afgrøder. 

20 af FN's erklærede mål fra 2010 om at sikre biodiversitet - blandt andet ved udvidelse af beskyttede områder, mindre tilbagegang for skovarealer og mere beskyttelse af dyrearter samt mindre forurening - er stort alle slået fejl.