Flyttefirma krydser fingre for gletsjermel-projekt

Flyttefirmaet Usisaat er klar til at tage part i et gletsjermel-projekt ved Nuuk. Nu venter der en spændende tid, hvor undersøgelser afgør, om der ligger et eksporteventyr og venter.
Skrevet af Aviâja Kilime
16. maj 2017 16:05

Sidste sommer blev to ton gletsjermel gravet fri med skovle og spande. De to ton blev sendt til Danmark, hvor Statens Naturhistoriske Museum og Novo Nordisk står for projektet, der undersøger, om den grønlandske gletsjermel er af så god kvalitet, at det kan eksporteres til udlandet.

Hvis projektet viser, at melet er af god kvalitet, så står Usisaat klar til at fragte materialet ud i verden, hvor særligt landbrugslande kan have stor interesse i at bruge de mineraler, melet kan gemme på.

Fakta

Ifølge beregninger producerer de smeltende gletsjere i Grønland cirka én milliard tons gletsjermel om året. Hertil kommer ophobninger af materialet gennem de seneste 10.000 år.

- Vi håber da virkelig, at det kan gå hen og være et produkt, som en grønlandsk virksomhed kan eksportere ud i resten af verden. Det vil jo være fantastisk, hvis det kan lade sig gøre. Det er jo det vi arbejder på, slutter Hans Gerstrøm til KNR.

I sidste uge fortalte den verdensberømte, grønlandske geolog Minik Rosing om det store potentiale i gletsjermel på erhvervskonferencen Future Greenland.

- De her mineraler er noget, som mangler i landbrugsjorder mange steder i verden, og som de simpelthen har et enormt behov for at få tilført, siger Minik Rosing, der er hovedansvarlig på projektet.