Flyselskaber står til at miste tæt på 1000 milliarder

Coronas jerngreb på flytrafikken gør, at flyselskaber står til at tabe omkring 980 milliarder kroner på to år.
I sommer forventede den internationale luftfartsorganisation, IATA, at det to-årige tab for flyselskaberne ville blive omkring 630 milliarder kroner, men det er nu blevet sat op. Foto © : Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
25. november 2020 07:55

Omkring 980 milliarder kroner.

Så meget forventer den internationale luftfartsorganisation, IATA, at verdens flyselskaber vil tabe i 2020 og 2021 på grund af coronapandemien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er, selv om at der tilsyneladende er en coronavaccine på vej i den nærmeste fremtid, og prognosen forventer en større genåbning af landegrænserne i 2021.

»Den positive indvirkning, som det vil have på økonomien og flytrafikken, vil ikke ske i stor stil før midten af 2021«, siger Alexandre de Juniac, generaldirektør i IATA, til Reuters.

I sommer forventede IATA, at det to-årige tab for flyselskaberne ville blive omkring 630 milliarder kroner, men det er nu blevet sat op.

IATA regner ligeledes med, at passagertallene vil falde til 1,8 milliarder i 2020. Året inden var der 4,5 milliarder flypassagerer.

LÆS OGSÅ American Airlines klar til at skære arbejdsstyrke med 40.000

Luftfartsorganisationen gentog også et budskab om, at regeringen skal forsøge at erstatte rejserestriktioner med coronatest af rejsende.

Alexandre de Juniac henviser til testinitiativer i lande som USA, Frankrig og Tyskland.

»Vi ser, at lande gradvis begynder at lytte til os,« siger han til Reuters.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har for at klare sig igennem krisen fået en milliardindsprøjtning på 8,6 milliarder kroner i en redningsplan, som den danske og svensk stat har støttet.

SAS havde fra maj til juni et underskud på 1,7 milliarder kroner efter skat.

Selskabet har samtidig skåret 4000 stillinger fra.