Flymotor-vrag fundet under Indlandsisen

En 150 kilo tung motordel er blevet fundet og hentet op fra Indlandsisen i Sydgrønland. Motordelen stammer fra et Air France-fly, der havarerede i september 2017.
02. juli 2019 10:08

30. september 2017 måtte piloten på Air France-fly 66 søge om at nødlande i den canadiske lufthavn, Goose Bay Airport.

Det skete, efter flyet kort forinden havde tabt en del af sin højre motor i luftrummet over Grønland, omkring 150 kilometer sydøst for Paamiut.

Og der har motordelen så ligget, godt begravet under isen, indtil et hold specialiser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) for nylig fandt motor-vraget.

LÆS OGSÅ Fødte ti kilometer over Grønland

Det oplyser GEUS, der gennem 13 uger i Grønland har planlagt og iværksat eftersøgningen af den tabte motordel.

- Eftersøgningen involverede arbejde i et område med gletsjerspalter til fods, på snescooter og med robot. Arbejdet foregik også om natten og med risiko for isbjørne, fortæller lederen af feltarbejdet og senoirforsker, Ken Mankoff, fra GEUS.

Det er den danske og franske havarikommission, der har bedt GEUS om at lokalisere og hente vraget op. 

Til det har de fået hjælp fra blandt andre det franske rumfartslaboratorium, ONERA, som med overflyvninger har kunnet udpege stedet for motordelen.

LÆS OGSÅ GEUS udgiver radarundersøgelser af Camp Century

Efter fire ture til Indlandsisen hentede GEUS-ansatte den 150 kilo tunge og én kubikmeter titanium-motordel op fra fire meters sne og is i et område med mange gletsjerspalter. 

- At finde og hjemtage den manglende flymotordel lykkedes ved hjælp af mange talentfulde folk fra alle de involverede organisationer, siger Ken Mankoff.