Fly-lockout koster knaster

Grønland er nu på 3. dag ramt af fly-lockout. Og det koster knaster. For eksempel i Kangerlussuaq og Narsarsuaq, hvor indtægterne er i bund i disse dage.
11. januar 2011 16:38

Ifølge Finn Fabricius, der er salgschef hos Pilersuisoq, er omsætningen i deres taxfree-butikker og souvenirbutikker i de to lufthavne lige nu lig nul:

- Vi har en klar fornemmelse af, hvad vi mister i souvenirs og i taxfree, og det nærmer sig en 40-50.000 kroner i omsætning per dag, siger Finn Fabricius.

Hotelchef i Kangerlussuaq Bauer Johansen kan berette om kronisk søndagstilstand, der har givet en dramatisk nedgang på indtægtssiden:

- Det er i hvert fald 80 procent, det kan jeg roligt sige. Det er det, vi går ned i omsætning. Og det er på barer og cafeteria.

Heldigvis har hotellet pt. 30 kursister boende. Men trods det er belægningen på kun 35 procent mod de normale 50 procent i samme periode. Havde det været højsæson, så situationen dog langt værre ud:

- Så havde det været katastrofalt, for så havde vi også haft ekstra mandskab inde, som også skulle have løn. Og hvis der ikke er nogen flyvninger, og der ikke kommer nogen indtægter, så havde vi jo været overbemandede. Det tør jeg slet ikke tænke på. Det ville have været uoverskueligt, siger hotelchef Bauer Johansen.

Og GLV, Grønlands Lufthavnsvæsen, der desuden også administrerer Hotel Kangerlussuaq og Hotel Narsarsuaq, regner ligeledes med at blive hårdt ramt på pengepungen:

- Erfaringsmæssigt, hvis vi ser på hvad vi plejer at have af omsætning i januar måned og det vi kan se for 2011, så kommer vi til at miste 3 millioner kroner om ugen i konfliktperioden, oplyser GLV's direktør Niels Kreutzmann og fortsætter:

- Lidt over 90 procent af vores indtægter kommer fra Air Greenland eller Air Greenlands passagerer, så det er langt størstedelen af vores indtægtsgrundlag, som vi ikke har i den periode, hvor der er konflikt.

Air Greenland selv mister lige nu rundt regnet 1 million om dagen. Og det tal vil højst sandsynligt stige jo længere konflikten står på, oplyser Air Greenlands kommercielle direktør Udo Glashoff. Og for at sætte den ene daglige million i relief, forklarer han:

- Hvis konflikten varer en måned, vil det overskud, vi havde i 2009, som var på knap 37 millioner kroner være tabt, siger Udo Glashoff.

Også her ville tallene dog være højere, hvis lockouten havde ligget i højsæsonen:

- Havde det været i sommermånederne, havde det kostet os 2,5 million kroner per dag, slutter Galshoff.