Fly generes af laserlys

Danske lufthavne har problemer med alvorlige drengestreger, hvor grønt laserlys rettes mod flyene under indflyvning. Også Air Greenland har haft en episode med laserlys i Nuuk lufthavn.
Skrevet af Karsten Sommer
25. marts 2010 04:04

Piloter, der skal lande i Københavns lufthavn, risikerer at blive ramt af generende grønt laserlys, som ukendte gerningsmænd retter mod flyene under landing.

Igen i går skete det for fly i Københavns Lufthavn. Og også Air Greenland har haft problemer med de meget alvorlige drengestreger.

Der var en tilsvarende episode i Nuuk for et halvt år siden, hvor piloterne blev ramt af en grøn stråle fra en ukendt gerningsmand, oplyser Air Greenland.

Og ifølge en artikel i Politiken observerede en passager på et Air Greenland fly i januar grønt laserlys, der blev rettet mod flyet, mens det var ved at lande i København. Dette kan dog ikke bekræftes af Air Greenland, hvis piloter endnu ikke har oplevet problemer med laserlys i Københavns lufthavn.

Lysene gør ingen skade mod selve flyet, men kan være meget farlige, hvis de rammer piloten i ansigtet og blænder ham eller hende midt i den komplicerede landingsprocedure. Air Greenland understreger, at det er livsfarligt at forsøge at blænde piloterne med laserlys. Laserlyset er så kraftigt, at det kan resultere i øjenskader.

Med de tre tilfælde i går er der nu rapporteret i alt 14 tilfælde af generende laserlys ved landinger i danske lufthavne.

Når det sker, er der tale om en overtrædelse af en paragraf i straffeloven, der handler om den, der "i grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed." Overtrædelse kan give fængselsstraf.

Episoderne skyldes ofte unges drengestreger. Men det er ikke altid de unge, der er synderne. Sidste efterår blev en 58-årig mand anholdt på fersk gerning, da han lyste på en helikopter ved lufthavnen i Tune nær Roskilde.