Flest fynboere og jyder til Grønland

Det er især jyder og fynboer, der rejser til Grønland for at arbejde.
Skrevet af Rune Langhoff
27. juli 2010 13:04

Interessen for at arbejde i Grønland er i løbet af i år blevet markant større. Det kan ses på trafikken på jobportalen NextJobGreenland.

- Det sidste halve år har været exceptionelt godt, hvad angår antallet af folk, der søger jobs. Det stiger mere, end det har gjort tidligere. Og det hænger nok sammen med den generelle afmatning på jobmarkedet i Danmark, siger Peter Rasmussen, medejer af NextJobGreenland, der siden 2006 har bragt jobannoncer for grønlandske virksomheder, der søger dansk arbejdskraft.

Han fortæller, at det især er nogle danske jobsøgende, der er interesserede i Grønland.

- Der er en generel tendens til, at flere af vores besøgende kommer vest for Storebælt end øst for Storebælt, siger Peter Rasmussen.

Det er med andre ord jyder og fynboer, der helst vil til Grønland. Men hvorfor nu det? Det har Peter Rasmussen en forklaring på.

- Når de går ud af skolen og skal i gymnasiet, skal mange af dem flytte til en større by. Og når de skal videreuddannes, skal de måske flytte igen, for eksempel til Aalborg, Odense, Århus eller København. Så de er måske mere flyttevillige end københavnere, der er vant til at have alting lige uden for døren, siger Peter Rasmussen.

Samtidig er der især 3 ting, der optager de potentielle, nye grønlændere:

- De er meget interesserede i boligforhold, i skatteforhold og i, hvordan man bevarer kontakten til familien i Danmark, fortæller Peter Rasmussen.

Omvendt er der også én ting, der holder folk væk:

- Fordomme er nok den vigtigste grund til, at folk holder sig væk. Der er mange, der stadig tror, at der er mørkt døgnet rundt og 40 graders kulde hele året. Samtidig har danske medier været gode til at male et trist billede af Grønland med selvmord og alkoholproblemer. Det holder nok også folk lidt tilbage, siger Peter Rasmussen.

Og det er ærgerligt, mener Peter Rasmussen, men måske også selvforskyldt:

- Grønland har rigtig, rigtig meget at byde på, men det har man måske ikke været dygtige nok til at markedsføre, siger Peter Rasmussen.