Flertal for minedrift på Kvanefjeldet

Mere end halvdelen af landets befolkning går ind for minedrift i Kvanefjeldet ved Narsaq i Sydgrønland. Det viser en ny meningsmåling fra HS Analyse.
15. juni 2010 09:47

Er du for eller imod minedrift i Kvanefjeldet i Narsaq? Det spørgsmål har HS Analyse stillet et bredt udsnit af den grønlandske befolkning. Og det viser sig, at lidt over halvdelen, nemlig 56 procent, er "meget for" og "overvejende for", at der etableres minedrift på Kvanefjeldet.

Meningsmålingen viser samtidig, at 22 procent er "overvejende imod" og "meget imod". Mens 22 procent ikke har taget stilling til spørgsmålet og derfor svarer "ved ikke".

De mest positive erhvervsgrupper er faglærte arbejdere, selvstændige og fiskere og fangere. Det kan ifølge meningsmålingen hænge sammen med, at der er flest mænd i netop de erhverv - for mænd er generelt mere positive over for minedrift på Kvanefjeldet end kvinder.

For at dykke mere ned i holdningen til Kvanefjeldet har HS Analyse desuden lavet en særskilt meningsmåling blandt folk i Sydgrønland.

Her viser det sig, at hele 80 procent af befolkningen i Nanortalik, Qaqortoq og Narsaq og de tilhørende bygder går ind for minedrift på Kvanefjeldet. Igen er kvinderne de mest skeptiske.

Endelig viser tallene fra HS Analyse, at Inuit Ataqatigiits vælgere er de mest kritiske over for minedrift, mens Atassuts vælgere bakker mest op.