Flertal i kommunalbestyrelsen støtter Asii Chemnitz Narup

Det ser ud til, at Asii Chemntitz Narups trussel om, at træde ud af Kommunernes sammenslutning, KANUKOKA, bliver bakket op af kommunalbestyrelsens flertal.
Skrevet af Ivik Kristiansen
11. september 2013 06:14

Demokraterne har nemlig været ude med et ønske om, at træde ud af kommunernes landsforening før. Imens er Inuit Ataqatigiits gruppeformand i kommunalbestyrelsen også stærk kritisk af Naalakkersuisuts beslutning om ændringen af bloktilskuds fordelingen til næste år.

- Med den beslutning som Naalakkersuiut har taget ved, at ville tage 20 millioner kroner fra den indgåede aftale så er det jo enormt rystende og forbavsende, at den er indgået med de tre øvrige borgmestre, uden om Kommuneqarfik Sermersooq, så giver det da anledning til, at tænke på, jamen hvad skal vi så med KANUKOKA? Det er jo indlysende, og det støtter jeg 100 procent op om. Men vi har ikke talt om det i gruppen endnu, fordi det er noget som lige er sket her. Men der er ingen tvivl, at det er noget som vi vil bringe op til diskussion, siger Inuit Ataqatigiits gruppeformand i kommunalbestyrelsen, Mille Søvndal Pedersen.

Imens har Demokraterne i en længere periode været i mod kommunens medlemskab, og hilser borgmesterens udmelding velkommen.

- Det er noget som vi hele tiden har sagt inde for Demokraterne. Den tankegang, at vi ikke skulle være med i KANUKOKA, efter opdrattelsen af de fire storjkommuner. Vi har altid ledt efter den nøgle og få den smidt ud af vinduet hurtigst muligt, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Kommuneqarfik Sermersooq for Demokraterne, Justus Hansen.

Borgmesterens trussel kan I princippet godt lade sig gøre. Ifølge landsforeningens vedtægter skal det ske skriftligt til bestyrelsen med 1 års varsel til et regnskabsårs udløb.

Det betyder, at Kommuneqarfik Sermersooq kan være ude af KANUKOKA ved udgangen af 2014, og at kommunen, ren juridisk, godt kan melde sig ud.

Det har ikke været mulig, at få en kommentar fra Siumut, mens Atassuts enlige kommunalbestyrelsesmedlem, Erling Madsen, først vil se sagen an før han vil kommentere det.