Flere uranmodstandere i Nunavut

Det er ikke bare her i landet, at en større eller mindre grad af udvinding af uran er en varm kartoffel for tiden. Også på den anden side af Baffin-bugten i Nunavut bliver spørgsmålet diskuteret flittigt.
10. april 2011 16:16

Spørgsmålet om uranminer eller ej er på ny til genovervejelse i Nunavut, med en ny præsident der administrerer Nunavuts jordrettighedsaftaleder i spidsen. Denne har allieret sig med en lokal modstands-organisation.

Nunavut Tunngavik har tidligere støttet oprettelsen af uranminer i Nunavut, men det vil den nye præsident Cathy Towtongie altså sammen med antiuranmine-organisationen, Makita, nu lave om på.

Nær bygden Baker Lake er der allerede en guldmine, Meadowbank, og flere mineselskaber har planer om at oprette et helt netværk af uranminer i området, blandt andet det store Kiggavik-projekt, i området vest for Baker Lake. Samtidig er der planer om at bygge en ny helårsvej fra det sydlige Nunavut til Baker Lake.

Da der for 20 år siden først blev talt om uranminer i området modsatte særligt den ældre generation sig, og et af de kraftigste argumenter imod var hensynet til de store rensdyrflokke, som lever her. Men i takt med, at den ældre generation blev skiftet ud, steg velvilligheden over for minerne.

Men Nunavut Tunngavik har nu meddelt, at de i løbet af foråret vil komme med en ny politik på området; hvad den helt præcis kommer til at indeholde, står dog endnu ikke klart, men der er altså lagt op til modstand.

Samtidig er Nunavuts regering er i gang med at lave høringer i en række bygder, og de vil fortsætte frem til den 15. maj. Til efteråret vil regeringen så offentliggøre en fremtidig politik, som i høj grad vil afgøre, om der er uranminer på vej - eller ej.