Flere søger arbejde i sundhedsvæsenet

Selvom Sundhedskartellet PPK har anlagt en voldgiftssag mod Selvstyret for brud på en indgået aftale, kører pilotprojektet om at tiltrække sundhedsfaglige medarbejdere fra udlandet videre.
Skrevet af Jens Thorin
11. december 2009 12:35

Det oplyser departementschef Ann Birkekær Kjeldsen fra Departementet for sundhed, der ikke vil kommentere den verserende voldgiftssag. Hun kan dog fortælle, at Sundhedsvæsenets bestræbelser med at tiltrække arbejdskaft nu bærer frugt:

- Vi har intensiveret rekrutteringsarbejde vældig meget i 2009 og 2008. Samtidig er vi så heldige, at flere danske hospitaler har opsagt deres aftale med vikarbureauer, og at finanskrisen har gjort, at flere sygeplejersker søger tilbage i de offentliges regi, siger Ann Birkekær Kjeldsen.

Anstrengelserne har betydet, at sundhedsvæsenets brug af vikarer er dalet gevaldigt. Ved året begyndelse var der 40 vikarer, mens der nu er 15.

Departemenschefen vil ikke kommentere den voldgiftsag, som er under opsejling. Hun er også tilbageholdende med at sige noget om pilotprojektet med at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Projektet er nemlig kernen i voldgiftsagen.

Hun siger dog, at der stadig er et par sygeplejersker tilbage i projektet.

- Sundhedsvæsenet vil naturligvis tage imod dem, når de som planlagt kommer den 1. januar 2010, siger hun.

KNR har erfaret, at der har været stor frafald i projektet. Otte sygeplejersker deltog i starten, men forleden kunne KNR fortælle, at der var 4 tilbage. Og nu er alle udenlandske sygeplejersker, der skulle ansættes i Dronning Ingrids Hospital sprunget fra. Det har være meget svært for de udenlandske sygeplejersker at gennemføre sprogkurset.

Men overenskomsten fra maj mellem Sundhedskartellet og Selvstyret, der medfører et lønløft på 19 procent over 3 år, har hjulpet på rekrutteringen af blandt andet sygeplejersker.

- Den har jo gjort, at vi nu kan konkurrere om arbejdskraften på lige fod med andre lande, som også har mangel på arbejdskraft. Den ulige situation, som vi oplevede før, er der ikke længere,siger departementschef Ann Birkekær Kjeldsen

Sundhedsvæsenet mangler i dag stadig at få besat omkring 20 sygeplejerskestillinger.