Flere søer er blevet lovet væk til Alcoa

En eventuel mine i Isukasia i Godthåbfjorden får strømforsyning fra et dieselværk. Naalakkersuisut har allerede lovet flere søer væk til Alcoa-projektet.
Skrevet af Noah Mølgaard
09. oktober 2012 08:43

Der er ingen planer om at lave et vandkraftværk til en eventuel jernmine i Isukasia. Det meddeler London Mining Greenland og Naalakkersuisut.

Det kom frem under høringsmødet om Isukasia projektet, som blev afholdt i kulturhuset Katuaq.

London Mining har tidligere meddelt under høringsmøderne, at de ikke har planer om at bygge vandkraftværk.

- Alene forundersøgelser kan tage flere år og vil forsinke projektet. Vi tvivler på om investorer vil gå med til forsinkelse af projektet. De vil næppe gå med til at der går flere år til deres investering er tjent hjem, siger direktør i London Mining Greenland Dr. Xiaogang Hu.

Selvstyret har eller ingen planer om at bygge vandkraftværk i forbindelse med Isukasia-projektet.

- De søer i området, der kan give mulighed for et vandkraftværk, er blevet lovet væk til et eventuelt Alcoa smelteværk, sagde medlem af Naalakkersuisut for råstoffer Ove Karl Berthelsen under høringsmødet i Katuaq mandag aften.

- Men det er heller givet at Alcoa-projektet bliver endelig godkendt. Muligheden for at forsyne en mine i Isukasia med vandkraft vil komme, hvis Alcoa-projektet ikke bliver gennemført, forklarer Ove Karl Berthelsen.

London Mining har tidligere meddelt, at de meget gerne tager imod strøm fra vandkraftværk.

London Mining Greenland regner med at bruge omkring 30 milliarder kroner under opbygningsfasen. Deres beregninger viser, at de kan tjene pengene hjem i løbet af 3 1/2 år.