Flere partier skeptiske over for CIA-undersøgelse

Radioavisen talte i dag med tre af medlemmerne i Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg. Hverken den demokratiske formand eller Siumuts leder tror på, at CIA-undersøgelsen vil nå til bunds i sagen.
02. november 2011 16:25

- Altså på den ene side er jeg tilfreds, på den anden side er jeg ikke tilfreds på baggrund af at man lovede os en kommissionsundersøgelse, og nu er det jo et institut, der skal gøre det, lyder reaktionen fra formanden for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, Justus Hansen, der dog i dag kun udtaler sig som menigt medlem.

Han uddyber her, hvorfor han er skuffet over at blive snydt for en kommissionsundersøgelse:

- DIIS har jo kun det materiale, som de bliver forelagt. Det, som en kommissionsundersøgelse kunne have gjort, er at indkalde vidner under vidneansvar og få flere og måske vigtigere ting frem.

Tror du på, man når til bunds i sagen denne gang? - Nej, det gør jeg ikke.

Justus Hansen er derudover utilfreds med, at Grønland skal betale halvdelen af regningen for undersøgelsen.

Siumuts Aleqa Hammond affinder sig en kende bedre med udfaldet af Kuupik Kleists møder i København.

- Jeg tror, at det er et meget vigtigt kompromis, som Naalakkersuisut-formanden er kommet med. Et kompromis, som er den eneste mulige løsning, man kan nå frem til, som situationen er nu, siger Aleqa Hammond.

Men hendes forventning til, hvad undersøgelsen så vil bibringe, er beskeden:

- Jeg tror, man vil nå til et punkt, hvor Grønland og Danmark kan udvise respekt for begges ønsker. Men helt til bunds tror jeg ikke, man når, siger Aleqa Hammond.

Udvalgets næstformand, Juliane Henningsen fra IA, vil til gengæld ikke drage konklusioner allerede nu.

- Jeg kan ikke konkludere undersøgelsen på forhånd, jeg kan kun sige at 1. maj næste år, da kender vi konklusionerne. Nu har vi fået en undersøgelse i gang, og jeg synes det er et godt skridt, udtaler Juliane Henningsen.