Flere nybagte mødre har et hash-misbrug

Flere og flere af de nybagte mødre, der føder på Dronning Ingrids Hospital, har et hash-misbrug, og flere og flere af de nyfødte børn kommer til verden med abstinenser. Det beretter både en jordemoder og den pædiatriske overlæge på hospitalet. Og tallene understøtter deres oplevelse.
27. januar 2012 07:56

Fra midten af november indtil nu er der blevet født 53 børn på Dronning Ingrids Hospital. I otte af tilfældene har moren haft et cannabis-misbrug. Det svarer til 15 procent. Det oplyser pædiatrisk overlæge ved hospitalet, Inga Hjuler.

- Lige i øjeblikket der oplever vi, at det er voldsomt stigende, siger Inga Hjuler.

Dronning Ingrids Hospital begyndte i september måned begyndt at føre bog over, hvor mange vordende mødre med hashmisbrug, de har som patienter. Netop fordi problemet er blevet meget større.

Hashmisbruget hos mødrene kommer ikke sjældent til udtryk ved at børnene fødes med hash-abstinenser. Inden for det sidste år har jordemoder på Dronning Ingrids Hospital, Margrethe Kruse Jensen, oplevet flere og flere af den slags tilfælde:

- Især i efteråret og hen sidst på året har det været stigende. I december måned har det været meget alarmerende. Det er ikke et særsyn. Det er en stigende tendens, vi ser, fortæller Margrethe Kruse Jensen, som er tidlig indsats-jordemoder, der altså betyder at hun tager sig af de såkaldt sårbare gravide.

Abstinens-symptomerne hos de nyfødte er de samme som hos voksne:

- Barnet kan sitre meget, og vi kan ikke bevæge barnet, uden at det græder og bliver irritabelt hele tiden, siger Margrethe Kruse Jensen.

Og selvom alkoholismen som bekendt også er et stort problem her i landet, er det altså hash-misbruget, der fylder mest på Sanas fødeafdeling:

- Vi har også alkoholmisbrugere. Men det er ikke så voldsomt mange. For et alkohol-misbrug kan du ikke skjule. Når du render rundt med en topmave og er fuld, så reagerer folk på det, og man får kritik for det. Men du kan skjule hash-indtagelse. Folk kan ikke rigtig se det. Kun dem du færdes sammen med og dem, der kender til det, lyder forklaringen fra Margrethe Kruse Jensen.

Som oftest opdager jordemødrene de gravides misbrug i forbindelse med konsultationer.

Ifølge hende kommer det tit som en overraskelse for mødrene, at deres hashmisbrug kan skade deres børn, selvom jordemødrene gentagne gange har informeret dem om det under graviditeten:

- For dem er det jo et hiv, ligesom når man ryger en cigaret. Det er min oplevelse, at de nogle gange har det på den måde. Men når de så ser alle de læger på stuen, og barnet bliver undersøgt og bliver flyttet til intensiv, fordi det skal have hjælp mod abstinenserne, og moderen får at vide at hun ikke må amme barnet, fordi hun har cannabiol i sin urin, så kommer det som et chok for dem.

Og den pædiatriske overlæge ser netop mødrenes manglende viden som et stort problem:

- Det er i hvert fald det indtryk, jeg får engang imellem. At de unge mødre ikke helt er klar over, hvor farligt det kan være for børnene. At børnene bliver meget påvirket, når de er inde i livmoderen. Og de er heller ikke klar over, at når de ammer, er der rigtig meget hash, der går med over i modermælken, som også kan være skadeligt for børnene, lyder det fra pædiatrisk overlæge ved Dronning Ingrids Hospital, Inga Hjuler.

Margrethe Kruse Jensen oplyser at vordende mødre, som har et kendt hash-misbrug og som er bosiddende på kysten, bliver sendt til Nuuk for at føde. Sygehusene på kysten har nemlig ikke kapacitet til at varetage et nyfødt barn med abstinenser.