Foto: KNR

Flere kvinder end mænd uddanner sig efter folkeskolen

Kvinder vælger oftere end mænd at tage sig en uddannelse efter folkeskolen. Det viser en uddannelsesprofil af befolkningen, som Grønlands Statistik udgav i tirsdags.

Sammenlagt er andelen af kvinder over 16 år med en uddannelse udover folkeskolen steget med 8 procentpoint over de sidste ti år, mens andelen af mænd i samme periode kun steg med det halve, nemlig 4 procentpoint.

 

Læs også Vi bliver bedre og bedre uddannet

 

En udvikling, der hænger tæt sammen med ændrede forhold i erhvervsstrukturen i Grønland. Det forklarer Mariekathrine Poppel, der er adjunkt ved Samfundsfag på Ilisimatusarfik:

- Vi er gået fra en erhvervsstruktur, der i høj grad har været præget af traditionelle mandeerhverv - primært inden for fangst og fiskeri - til et arbejdsmarked, der mere har jobs indenfor serviceerhverv, sundhed, social og uddannelse, som i højere grad appellerer til kvinderne. Det afspejler sig også i uddannelsessystemet.

 

Flere kvinder er desuden eneforsørgere  i dag, hvilket for mange en god anledning til at tage en uddannelse:

- Den største sikkerhed for at få et nogenlunde vellønnet arbejde, det er uddannelse, siger Mariekathrine Poppel.

 

Men forskellen kan også hænge sammen med, at kvinder traditionelt set er mere pligtopfyldende:

- Jeg tror, det er velkendt i mange familier, at man giver pigerne et større ansvar i hjemmet i forhold til søskende og i forhold til den almindelige husførelse, mens der ikke er den samme forventning til drengebørn, siger hun.

 

Flere pligter og praktikpladser

 

For at få mændene til at følge trop med kvinderne i statistikken, kan en løsning - ifølge forskeren - derfor være at give drengebørn flere pligter i hjemmet:

- De vil bedre kunne tage ansvar i forhold til deres egen uddannelse i folkeskolen, og dermed også bedre kunne komme ind på de uddannelser, som pigerne har, siger Mariekathrine Poppel.

 

Læs også Se eller gense valgdebatten om uddannelse her

 

En anden løsning er at oprette flere praktikpladser på erhvervsuddannelserne, da det - ifølge forskeren - også er medvirkende til, at mange mænd ikke fuldfører deres uddannelse:

- På de typiske uddannelser som drengebørn tager indenfor håndværksarbejde, der er praktikpladserne blevet enormt reduceret inden for de sidste par år, siger hun.

 

I 2013 havde i alt 37 procent af landets kvinder og 34 procent af landets mænd over 16 år gennemført en uddannelse udover folkeskolen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt