Flere kræver deling af nordkommunen

Kommunen er alt for stor. Borgerservicen er ikke god nok. Og de kommunale politikeres kontakt til borgerne er svækket.
05. november 2013 06:26

Derfor må Qaasuitsup kommunia deles op i to nye kommuner, mener seks medlemmer af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia, alle fra Siumut.

De tre medlemmer af kommunalbestyrelse fra Atassut har også planer om at sende et tilsvarende forslag.

Kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia har 21 medlemmer, og selvom de seks forslagsstillere fra Siumut og Atassuts tre medlemmer udgør et mindretal i kommunalbestyrelsen, så er antallet dog et stort fingerpeg om, hvor stor modstanden mod storkommunen er.

Det er Enok Sandgreen fra Aasiaat, Kristian Jeremiassen fra Qasigiannguit, Palle Jeremiassen fra Ilulissat, Sakio Fleischer fra Uummannaq og Jens Danielsen fra Qaanaaq, der har stillet forslaget om at dele kommunen.

Qaasuitsup Kommunia er med sin kyststrækning på mere end 1600 kilometer verdens geografisk største kommune og beboes af 17000 mennekser.

- Efter overgangen til storkommunen, er kommunen ikke blevet stærkere.  Derimod er kommunen blevet tydeligt svagere på grund af kommunens størrelse, selvom målet med sammenlægningen af kommunerne har været det modsatte, siger Kristian Jeremiassen, der i den forgangne valgperiode har stillet et lignende forslag, dog uden at opnå opbakning.

Men nu har han større opbakning i sit parti, da 5 andre Siumut medlemmer er medunderskrivere:

- Vi mener, at vi med vores forslag kan åbne op for et tættere samarbejde med borgerne og dermed skabe en stærkere kommune, siger Kristian Jeremiassen, der ikke frygter øgede udgifter for to nye kommuner med hver sin administration:

- Vi vil blive stærkere. Vi har nemlig etableret en alt for stor kommune. Så stor at nogle kommunalbestyrelsesmedlemmer end ikke engang kan komme frem til nogle bosteder, siger Kristian Jeremiassen, der mener, at den nuværende storkommune er blevet for stor en kludetæppe af de 8 tidligere mindre kommuner med meget forskellige baggrunde:

- Hvis vi rykker lidt nordover er fiskeriet hovederhvervet. Mens der i Diskobugten findes flere uddannelsesinstitutioner. Og vi mener, at vi kan frigøre flere kræfter, hvis vi sammenlægger disse ensartede baggrunde i kommunen,

Borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, vil ikke udtale sig om de 6 Siumuts medlemmers forslag om deling af Qaasuitsup Kommunia, da han endnu ikke har set forslaget.