Flere indberetter overgreb

Fra i dag bliver det lettere for borgerne at gøre Qaasuitsup Kommunia opmærksom på, hvis man mener, at et barn bliver udsat for overgreb, og det har været en stor succes.
Skrevet af Jonas Fievé
02. marts 2016 05:25

Selvom kommunens nye underretningsenhed først for alvor trådte i kraft i dag, har man de sidste 14 dage oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser.

- Det har været overvældende positivt. Vi har fået en del underretninger, som vi ikke forventer, at vi ellers ville havde modtaget, siger socialdirektør i Qaasuitsup kommunia Henrik Sóloy til KNR.

De sidste to uger har kommunen modtaget to flere henvendelser om dagen. Før de indførte den nye underretningsenhed fik de fem henvendelser om ugen.

Læs også Børnetalsmanden støtter nyt tiltag i Qaasuitsup Kommunia

Mindre papirarbejde får flere til at kontakte kommunen

Socialdirektøren mener, at stigningen i underretningerne skyldes, at det nu er blevet væsentligt lettere at melde det til kommunen, hvis man mener, at et barn bliver udsat for et overgreb af den ene eller anden karakter. Før var det nemlig forbundet med meget papirarbejde.

- Det var en større bureaukratisk proces, og de skemaer bliver stadigvæk brugt internt i kommunen. Så nu har vi gjort det på den måde, at borgerne kan sende en mail, og de kan sende den anonymt, og så følger vi op.

Kritik fra børnetalsmanden

Tilbage i september kritiserede børnetalsmanden, Aviâja Egede lynge, at Qaasuitsup Kommunia brød børns rettigheder. Det skete efter en rundrejse til 18 byer og bygder i Nordgrønland. Men det nye tiltag skal ikke kun ses som en reaktion på den kritik.

- Vi har set gennem årene, at det har været svært at komme ud til de små bygder. Men så er det klart, at når børnetalsmanden også konstaterer, at det er svært at få underretninger fra de små steder, fandt vi ud af, at vi må prøve denne her løsning for at se, om den virker.

Læs også Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Læs også Afviser nu børnetalsmandens kritik

Hvis der er brug for, at kommunen griber ind, skal det senest ske 24 timer efter, at de har modtaget indberetningen, og har på den baggrund allerede grebet ind i tilfælde, hvor børn ikke havde fået nok at spise. Henrik Sóloy mener derfor, at det fremover vil være bedre at være barn i kommunen.

- Børneområdet i Qaasuitsup kommunia får i 2016 et gevaldigt løft og fokus. Det her er en del af en større omorganisering og strategiplan.