Flere i spil som Miiti Lynges afløser

I morgen sætter formanden for Naalakkersuisut navn på den nye naalakkersuisoq for boliger, natur og miljø. Posten blev ledig, da Hammond i sidste måned smed Partii Inuit ud af regeringskoalitionen.
Skrevet af Peter Troelsen
04. november 2013 09:30

Grunden var at Randi Broberg, Partii Inuits eneste medlem af Inatsisartut, ikke ville stemme for ophævelsen af nul-tolerancen.

Der er flere gode bud på, hvem der skal sætte sig tilrette i stolen, der tilhører naalakkersuisoq for bolig, natur og miljø. Det bliver efter al sandsynlighed et medlem af Hammonds eget parti Siumut, der bliver udnævnt som afløser for Lynge, eller også kan Hammond overaske og inddrage endnu en naalakkersuisoq, der ikke er indvalgt i Inatsisartut.

Gerhardt Pedersen havde med stor sandsynlighed sat næsen op efter en post som naalakkersusoq, men må være diskvalifeseret efter den megen snak omkring hans rolle i skandalen i Nanoq Beer. Et bedre bud fra det lille koalitionsparti er derimod Sivert K. Heilmann, der er en erfaren parlamentariker. Ikke noget Naalakkersuisut ellers er overfyldt med. Så vil Knud Kristiansen få come-back i Inatsisartut.

Et godt bud på en ny naalakkersuisoq for boliger, natur og miljø er Kristian Jeremiassen. Dels for at give lidt til den nordlige fløj i Siumut og dels for at belønne Jeremiassen for at stemme for ophævelsen af nul-tolerancen. Noget som der pludseligt blev rejst tvivl om, da Jeremiassen gik sammen med Hans Enoksen om at sikre udvalgsbehandling af forslaget.

Aleqa Hammond har før vist mod til at inddrage et ikke folkevalgt i sin regering, og det kan ske igen. Spørgsmålet er så, hvem Hammond har planer om at indskrive som medlem af Naalakkersuisut. Svaret på det får vi tirsdag, når den nye naalakkersuisoq er udnævnt.