Flere forskellige torskefamilier i Grønland

Fiskene i det store torskeboom i 30’erne til 60’erne kom ikke fra Island, som man hidtil har troet. Det viser de foreløbige resultater fra ny forskning ifølge webmagasinet Polarfronten.
Skrevet af Martine Lind Krebs
14. januar 2013 09:20

Hidtil har man troet, at torskene i boomet stammede fra Island, hvorfra æg og larver blev ført med havstrømme til de grønlandske farvande. Men det er på tide med noget ny historieskrivning.

Forskere fra Naturinstituttet og DTU Aqua i Silkeborg har kigget på gamle fiskeprøver sammen med nye prøver fra fisk fra hele kysten. Ud fra disse har biologerne kortlagt mindst 4 forskellige torskefamilier i Grønland. 3 af dem yngler i Grønland, mens den sidste svømmer til Island og gyder.

-Et af de mest spændende resultater er, at de prøver, som vi har fra vestkystbankerne, mens fiskeriet boomede fra 30’erne til 50’erne, ligner de fisk, som vi finder der i dag. Det tyder altså på, at det i hvert fald delvist var opblomstring af en lokal grønlandsk bestand, som gav det gode fiskeri dengang, siger Nina Therkildsen, som er en af forskerne på projektet, til Polarfronten.

Torskefiskeriet nåede i de bedste år i 60’erne op over 400 tons om året. Forskningen kan bruges til at blive klogere på, hvilke forhold, der skal til, for at torskebestanden i Grønland kan nå tidligere tiders højder.