Foto: Nauja Møller

Flere flytter til de større byer

Fraflytning, færre erhvervsaktive og flere ældre kan skabe økonomiske udfordringer. Derfor kræves der handling, siger økonomisk råd.

Flere og flere flytter fra de mindre byer og bygder til Nuuk.

Flere ældre, færre erhvervsaktive og stadig mere skæv kønsfordeling med flere mænd end kvinder præger yderområderne.

Mange bosteder bliver simpelt hen affolket. hvor det er de ældre der bliver, mens de erhversaktive og unge, der flytter til de størrre byer, står der i rapporten.

- Og når man har det her sårbare lokaliteter, så skaber det nogle økonomiske udfordringer hvor man kan sige, at hvis man skal forsøge skabe nogenlunde det samme livevilkår, så kræver det at området bliver tilført nogle ressourcer. Omvendt så skal de ressourcer tages nogen steder fra, så der er også nogen der må afgive. Og hvordan man ligesom får den fordeling, det er jp netoå det politiske spørgsmål, siger formand for det Grønlandske Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.

 

Sårbare bosteder

Bostederne med få indbyggere, fødsler og kvinder og mange ældre risikerer at blive affolket.

I 2014 var der fem bosteder her i landet, der er særligt sårbare, skriver økonomerne i deres rapport til Naalakkersuisut.

Grønland står ikke alene med affolkede små steder. De nordiske lande har mange års erfaringer med, at bekæmpe at ungdommen flytter fra små bysamfund til blandt andet hovedstæderne Oslo, Stockholm og Hilsinki.

Der har være tilført penge til ehversudvikling i de små steder. Der er også indført lavere arbejdsgiverafgifter og regionale skattelettelser. Men sådanne tiltag har ikke hjulpet betydeligt på fraflytning, fortæller formanden for den økonomiske råd.

- Det er ikke lykkes og man har ikke lykkes at bremse nettoudvandringen.

 

Kræver handling

Derfor skal politikerne reagere nu:

- Vigtige ting når vi snakker om det svage grupper, det er jo at sikre sig, at det sociale problemer der måtte opstå og kan komme til at blive en barriere, at de ikke får mulighed for at vokse sig for stor. At man kommer ind med ind tidlig indsats, sådan at man kan forsøge at mindske de konsekvenser, siger Formand for den Grønlandske Økonomiske råd, Torben M. Andersen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt