Flere fabriksarbejdere sendes hjem

Endnu 20 ansatte i fiskeindustrien har i dag haft sidste arbejdsdag for en tid, efter 161 produktionsmedarbejdere allerede er sendt hjem som følge af sidste uges stop i hellefiske-fiskeriet i både Diskobugten og Uummannaq-området.
01. november 2011 15:28

De 20 ansatte, der i dag bliver sendt hjem fra arbejdet, er produktionsmedarbejdere fra Halibut Greenland i Ilulissat. De hjemsendte har ellers arbejdet med alternative produktioner af havkat og rødfisk efter hellefiskeristoppet, men det giver ikke nok arbejde, lyder det nu.

- Vi begyndte ellers at tage imod de alternative fiskearter efter lukningen af hellefisk. Men nu efter en uge kan vi se, at de indhandlede fisk er for få til, at det hele kan løbe rundt for virksomheden. Så nu har vi besluttet at sende det meste af den resterende medarbejderskare hjem, siger Ane Geisler, produktionsleder ved Halibut Greenland, der har hjemsendt i alt 41 medarbejdere den seneste uge.

Medlem af Naalakkersuisut for fiskeri, Ane Hansen, sagde i gårsdagens Qanorooq, at de har henvendt sig til fabrikkerne i Diskobugten, i nord og resten af landet, og opfordret dem til at forsøge at forarbejde andre fiskearter for at holde beskæftigelsen i gang. Men ifølge Halibut Greenland har den alternative produktion altså nu vist sig ikke i tilstrækkelig grad at kunne betale sig.

Rodebay Fish, der producerer ræklinger til hjemmemarkedet, er også ramt af hellefiskeristoppet i Diskobugten.

Virksomheden producer normalt ræklinger fra november til slutningen af marts, og indkøber sædvanligvis hellefisk fra begyndelsen af november. Men det var altså for sent i år.

- Vi har på forhånd mærket priskrigen på hellefisk. Og nu hvor der kun er 200 tons tilbage af kvoten for hele året, regner vi ikke med at kunne få særligt meget af dem, siger Lars Fleischer, der er fabriksleder ved Rodebay Fish.

Fabrikken i Oqaatsut håber ellers, at de vil kunne indkøbe omkring 30 tons hellefisk til produktion af ræklinger for resten af året, når hellefiskeriet i Diskobugten fra 1. december bliver åbnet igen. Men nu hvor der kun er 200 tons tilbage af kvoten, regner fabrikslederen ikke med at det kan blive realistisk, da fiskerne efter hans vurdering ganske givet vil vælge indhandlingssteder, der giver en højere kilopris.

Naalakkersuisuq for fiskeri, Ane Hansen, åbnede i gårsdagens Qanorooq dog op for, at der i forbindelse med selvforsyning inden for Grønlands grænser kan gives en kvote til produktion af ræklinger. I næste uge vil der blive taget politisk stilling til spørgsmålet, lød det.

Fra Royal Greenland er meldingen, at de i begrænset omfang producerer havkat, rødfisk, fjordtorsk og skolæst under hellefiskeristoppet i Diskobugten og Uummannaq-området.