Flere er tiltalt for mulig svindel i Forsvaret

Rigsrevisionen har undersøgt en lang række indkøb foretaget af medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Der er fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af indkøbene.
I dag er yderligere fem mænd tiltalt for bestikkelse, medvirken til bestikkelse og groft mandatsvig. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
06. december 2019 12:00

To ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse blev i går politianmeldt, efter Rigsrevisionen i en undersøgelse har afsløret, hvordan medarbejdere i årevis har kunnet bestille varer og tjenesteydelser uden andres indblanding.

En undersøgelse fra Rigsrevisionen har afsløret, at medarbejdere kunne gennemføre fiktive indkøb på vegne af Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Styrelsen er med et budget på knap to milliarder kroner ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger.

Det er på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse, at de to ansatte er blevet politianmeldt for svindel.

Forsvarsminister: Det er meget alvorligt

De to anholdte er mistænkt for at have benyttet hullerne i systemet, bekræfter forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Jeg ser på det med meget stor alvor. Det må ikke ske, og jeg sad og måbede, da jeg læste kritikken fra Rigsrevisionen. Det må ikke forekomme, og derfor vil jeg slå benhårdt ned på det, siger hun. 

Rigsrevisionen har undersøgt en lang række indkøb foretaget af medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her er der fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af indkøbene.

Foruden den manglende kontrol af bestilling, levering og betaling, så er der også blevet betalt for varer og tjenesteydelser, som ikke er blevet leveret.

Desuden er mere end 80 procent af de fejlbehæftede indløb blevet bestilt og betalt i december og først leveret året efter.

Statsrevisor: Chokerende!

I dag er yderligere fem mænd tiltalt for bestikkelse, medvirken til bestikkelse og groft mandatsvig.

Det drejer sig om over 450 forhold. To af mændene er tidligere civile ansatte i Forsvaret, fremgår det af pressemeddelelse. Ifølge anklagen er der sket bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.

- Det er chokerende det her. Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Jeg har været statsrevisor i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, og derfor har vi også udtalt en meget skarp kritik, siger formand for statsrevisorerne Henrik Thorup fra Dansk Folkeparti.

Statsrevisorerne er statens økonomiske vagthunde. De skal holde styr på, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så effektivt som muligt. Og statsrevisorerne finder det "helt uacceptabelt", at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger.