Flere coronarestriktioner kan være  på vej i næste uge

Endnu en gang bliver folk opfordret til ikke at rejse ind og ud af landet til jul. Og så kan der være flere restriktioner på vej for indrejsende. 
- Folk skal tænke grundigt over, om de absolut skal til Grønland til jul. Vi skal også være forberedt på yderligere stramninger eller restriktioner ved indrejse, siger naalakkersuisoq Anna Wangenheim. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
13. november 2020 13:39

I næste uge kan flere coronarestriktioner være på vej.

Det siger Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed (D) på et pressemøde. 

Hun vil ikke gå detaljer i forhold til, hvad de nye restriktioner kan være. Men det kan handle om brug af masker, siger hun. 

- Jeg kan ikke gå i dybden. Men der er ting, som er ved at blive efterprøvet juridisk, for vi undersøger forskellige muligheder lige nu.

LÆS OGSÅ Selvstyret om corona-risiko: Drop juleferien og bliv hjemme

- Der kan også komme flere restriktioner i forhold til jul og indrejse.  

- Folk skal tænke grundigt over, om de absolut skal til Grønland til jul. Vi skal også være forberedt på yderligere stramninger eller restriktioner ved indrejse. Men lige nu undersøger vi, om det er nødvendigt med yderligere restriktioner, siger Anna Wangenheim.

Drop at rejse i julen

Hvis man ankommer til Grønland på juleferie efter 20. december, kan man ikke være sikker på at nå at blive retestet inden juleaften. Det betyder, at man risikerer at være i hjemmekarantæne og spise rensdyr, and og ris a la mande. 

Karantæne og retest

Naalakkersuisut har genindført de tidligere regler om fem dages karantæne, når man rejser ind i landet.  

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

Derfor opfordrede Selvstyret tidligere på ugen folk til at overveje, om de vil rejse ind og ud af landet på juleferie. For i Danmark er coronasituationen væsentligt anderledes end i Grønland: I det seneste døgn er der registreret 1037 nye coronatilfælde i Danmark. Og Selvstyret frygter, at juleferiepassagerer kan bringe smitte med ind i Grønland.

- Lige nu er der et ret lavt antal rejsende, der kommer til Grønland, der er under 400 om ugen i gennemsnit, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Det antal stiger voldsomt hen over julen, hvis alle dem, der har købt billet, rejser frem og tilbage. Det vil blive et massivt pres, som vi får svært ved at håndtere, hvis folk bringer smitte med sig ind. Så hvad skal der til for, at der ikke bliver så massiv en rejseaktivitet?

Nalakkersuisoq Anna Wangenheim svarer ham: 

- Der er mulighed for at ændre flybilletter hos Air Greenland. Man kan også ændre takussbilletter uden omkostninger, siger hun.  

En vaccine mod corona kan være på vej, men der er - ifølge landslægen - mulighed for en epidemi i januar, hvis julen byder på mange smittede fra Danmark.

Billetter til flyvningen mellem København og Kangerlussuaq med videre forbindelser kan ændres til og med 31. januar næste år. 

Billetterne kan ændres gratis til en sammenlignelig afgang på samme rute.

Takuss-billetter kan dog ikke ændres til følgende perioder: 
•  22. marts 2021 til og med 11. april 2021 
•  21. juni 2021 til og med 15. august 2021.
 

- De seneste måneder har vi været i stand til at håndtere smittepresset fra Danmark. Der er kontrol ved check in i København, der er retest og karantæne. Men vi kan blive betydeligt udfordret. Og så kan vi risikere en egentlig epidemi i januar. Det kan være få måneder før, der er en vaccine til rådighed - og den chance er ikke værd at tage, siger Henrik L. Hansen.

Karantæne-bøder på 9000 kroner

De seneste to coronatilfælde, der har været i Grønland, var i Aasiaat. Én person er stadig smittet, men det fælles for begge tilfælde er, at de smittede helt efter reglerne blev re-testet på femtedagen efter ankomst. 

Det vil sige, at de havde afleveret en negativ coronatest i København, inden de steg ombord på flyet – og alligevel blev de testet positiv efter fem dage i Grønland. 

Den ene af de smittede overholdt ikke karantænereglerne. Han eller hun har fået en bøde på 9000 kroner i denne uge.

Og det kan også komme til at ske for andre, der ikke overholder reglerne om karantæne, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

- Hvis du ikke overholder karantænereglerne, så kan du få en bøde - hvad enten du er bliver testet positiv eller ej, siger han.