Flere beboere i norsk jordskredsområde kan vende hjem

Ekspertundersøgelser er indledt for at få klarlagt årsager til skred, som kostede ti mennesker livet.
Ekspertgruppen er ved at udarbejde en rapport om årsagerne til ulykken, og de skal komme med bud på, hvad der kan gøres for at forebygge fremtidige jordskred. Foto © : Gorm Kallestad/NTB/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
08. januar 2021 07:54

De norske myndigheder har torsdag ophævet evakueringen i dele af området omkring ulykkesstedet i Gjerdrum nordøst for Oslo, hvor et jordskred i sidste uge kostede ti personer livet.

Omkring 1000 personer blev evakueret. Det fremgår ikke, hvor mange af de evakuerede, der nu kan vende hjem.

Tidligere på ugen opgav man at lede efter flere overlevende. Politiet konstaterede, at ti personer mistede livet i skreddet. Syv af de omkomne er fundet og identificeret.

LÆS OGSÅ Politi tror ikke på at finde overlevende i norsk jordskred

Myndighederne siger, at evakueringen ophæves delvist efter en grundig undersøgelse af hele området. Geoteknikere har arbejdet døgnet rundt med boringer og laboratorieanalyser.

Ekspertgruppen er ved at udarbejde en rapport om årsagerne til ulykken, og de skal komme med bud på, hvad der kan gøres for at forebygge fremtidige jordskred.

- Når en så alvorlig hændelse som skreddet i Gjerdrum indtræffer, må vi meget nøje studere årsagsforholdene og vurdere, om samfundets håndtering af risikoen kan forbedres, siger olie- og energiminister Tina Bru til NTB.

Jordskreddet skete tidligt onsdag i sidste uge.