Flere børn anbringes uden for hjemmet

Stadigt flere børn og unge bliver anbragt uden for hjemmet. Det viser en ny undersøgelse, som kortlægger anbringelser i Norden.
13. august 2009 09:43

Omkring seks procent af alle børn og unge i Grønland er i dag anbragt uden for hjemmet, og det er en væsentlig stigning i forhold til en tidligere opgørelse.

Det er Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, som netop har udgivet en omfattende undersøgelse af institutionsanbringelser i Norden. Undersøgelsen omfatter Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Grønland.

Undersøgelsen baserer sig på tal fra 2006, og den kortlægger både, hvor mange børn og unge der er anbragt uden for hjemmet, samt om tallene stiger eller falder i de enkelte lande.

I Grønlands tilfælde bliver der sammenlignet med en opgørelse fra 1992 som daværende Direktorat for Sociale anliggender har lavet. Dengang var cirka 4,3 procent af alle børn i alderen 0-17 år anbragt uden for hjemmet, i dag er tallet steget til seks procent.

Stigningen kan skyldes flere forskellige ting påpeger rapporten. Forklaringen kan være, at der er flere sociale problemer, men det kan også skyldes et større fokus på sociale problemer og flere anbringelsessteder.

I afsnittet hvor rapporten sammenligner de forskellige lande indgår Grønland og Island ikke direkte. Det skyldes, at man på de to øer opgør tallene anderledes, end i de resterende lande. I Danmark, Sverige, Norge og Finland baseres opgørelsen på, hvor mange der var anbragt på en bestemt dato, nemlig den 31. december 2006. I Island og Grønland opgør man hvor mange, der har været anbragt i løbet af hele året. Det betyder, at der i Island og Grønland kan være nogle som har været anbragt flere gange i løbet af året.

Tallene er derfor ikke direkte sammenlignelige, men selv med denne usikkerhed i mente er resultatet tankevækkende. Island lægger sig på niveau med de andre lande, hvor det er fra 0,6 til en procent af børn og unge, som er fjernet hjemmefra.

Grønland derimod er det sted, som anbringer absolut flest uden for hjemmet, mere præcist seks gange flere end nummer to på listen, der i øvrigt er Danmark.

Sverige er det land i Norden, hvor flest børn bor hjemme hos mor og far. Her er kun 0,6 procent anbragt uden for hjemmet.