Fjeldene bliver højere

Danske og amerikanske videnskabsfolk kan nu dokumentere, at afsmeltningen fra den grønlandske indlandsis er så voldsom, at det grønlandske klippefjeld løfter sig flere centimeter hvert år i takt med, at vægten af indlands-isen bliver mindre. Det skriver DR.
Skrevet af Karsten Sommer
21. oktober 2009 06:07

Hele vejen rundt langs Grønlands kyst er der i de sidste par år opsat GPS-sendere, der døgnet rundt sender data hjem til forskerne i Danmark og USA.

Senderne er solidt støbt fast på det grønlandske fjeld, og med pejlinger fra satellitter kan videnskabsfolkene nu dokumentere, at klippefjeldet hæver i takt med, at isen smelter på Grønland.

Når millioner af ton is smelter og altså ikke længere tynger klipperne ned - så løfter klipperne sig. I det sydøstlige Grønland har fjeldet hævet sig tre centimeter på bare ét år. Noget, videnskaben aldrig har set tidligere noget sted på jorden.

- Jeg har målt GPS-målinger overalt i verden, og ingen steder har jeg set noget lignende, siger professor Michael Bevis, Ohio Universitet, der netop har besøgt en af målestationerne ved Thule.