Fiskerne og fangerne fejrede deres dag med sælpølse på prøve

I dag er det fiskernes og fangernes dag. I Nuuk blev dagen fejret med sælpølse og hygge i forsamlingshuset.
Skrevet af Malik Brøns
15. november 2019 16:19

Omkring 40 fiskere og fangere er til stede ved middagstid. De sidder i anorakker og arbejdstøj og venter spændt på, hvad den lokale fisker- og fangerforening, NAPP, har arrangeret til dagen.

Foreningen har i samarbejde med New Arctic Kitchen tilberedt en hotdog med sælpølse. Retten er et eksperiment, som blandt andet kokken Inunnguaq Hegelund har fundet på. I dag skal hotdoggen så stå sin prøve. 

Foto © : KNR / Malik Brøns

Formålet er, at sælpølsen bliver tilberedt og krydret, så den kan spises af dem, der ikke er vokset op med smagen af sæl - for eksempel turister. Foto: Malik Brøns

 

Fiskerne og fangerne bliver bedt om at vurdere hotdoggen på en skala fra 1-10.

Sælpølse på prøve

De omkring 40 fiskere og fangere går op til skranken og henter deres hotdog og vender spændt tilbage til deres siddepladser. Og så sætter de tænder i frokostretten. 

Foto © : KNR / Malik Brøns

Inunnguaq Hegelund inviterer gæster til sælpølse. Foto: Malik Brøns

 

Der er stille mellem bordene, men der bliver smasket igennem.

- Mmmh, den er god, bliver der så sagt ved et af bordene.

Én har allerede godkendt pølsen. Det er Jan Peter Abelsen, som har været fanger i 10 år og kender sit sælkød. Og i dag blev han positivt overrasket.

Foto © : KNR / Malik Brøns

Jan Peter Abelsen, som har været fanger i 10 år. Foto: Malik Brøns

 

- Jeg giver den et 10-tal. Den er god, siger han.

Dagens prøve er bestået, og kokkene kan vende glade hjem med topkarakterer fra de lokale.

En kommerciel måde at partere sælen på

Kokkegruppen New Arctic Kitchen har også kigget på sælen og givet et andet bud på, hvordan man kan udnytte hele dyret.

Foto © : KNR / Malik Brøns

- Vi har gjort forsøg med at udnytte hele sælen og undersøgt, hvordan vi kan hæve værdien ved at bruge andre metoder at partere sælen på, forklarer Inunnguaq Hegelund. Foto: Malik Brøns

 

New Arctic Kitchen og Pisiffik regner med, at man vil begynde at sælge sælpølsen allerede næste uge.

Dagen fejres landet over og i Danmark

Traditionen med at holde fiskernes og fangernes dag blev indført i 1953, samtidig med at fisker- og fangerorganisationen KNAPK blev stiftet.

Dagen fejres med konkurrencer om at fange dagens første sæl, kaffemik, uddeling af hædersbeviser og en mindegudstjeneste for de mennesker, der har mistet livet til havs.

KNAPK har i dagens anledning hædret tre mænd, som de mener, er gode forbilleder og foregangsmænd her i landet. 

De tre mænd er Hermann Hegelund fra Paamiut, Johannes Heilmann fra Nuuk og Gabriel Thorleifsen fra Kullorsuaq. De modtager et diplom og 7.000 kroner. 

Hermann Hegelund og Johannes Heilmann får deres hædersbevisning på grund af deres ihærdige arbejde i foreningslivet gennem mange år. Gabriel Thorleifsen får hædersbevisningen, fordi han har reddet menneskeliv, oplyser KNAPK.

Også i Det Grønlandske Hus i København markeres dagen med traditionelt grønlandsk mad, og i morgen lørdag markerer Statens Naturhistoriske Museum også dagen med aktiviteter for hele familien på Zoologisk Museum.

Her kan man opleve dissektionen af en grindehval, høre myter fra Grønland, se film om den grønlandske slædehundekultur og meget andet.