Fiskeriministre: Nye fiskearter skal ikke overfiskes

De Nordatlantiske fiskeriministre, der i går afsluttede et tredages møde i Ilulissat, besluttede, at de i fællesskab skal arbejde for at forvalte og ikke overfiske de nye arter, der kommer i takt med klimaforandringen.
20. juni 2014 12:45

- Vi er enige om, at vi skal tilpasse os til klimaforandringen. At vi ikke skal overfiske de nye arter, der før ikke er set i de nordatlantiske farvande, og som nu kommer i store mængderi takt med klimaforandringen. Ligesom vi alle er enige om, at vi også skal tilpasse vores kvotetildelinger til de nye arter, så overfiskeri på de nye arter kan undgås, siger medlemmet af Naalakkersuisut for fiskeri, Finn Karlsen.
 
De nordatlantiske lande er derfor blevet enige om, at de skal følge den biologiske rådgivning for udenskærsfiskeri:
 
- Vi er enige om, at de nye arter ikke skal overfiskes. For der har været overfiskeri tidligere på andre arter, hvor man ikke tog hensyn til de biologiske rådgivninger i udenskærsfiskeri. Men denne form for fiskeri er ved at være ovre nu. Så vi er enige om, at vi skal følge de biologiske rådgivninger, siger Finn Karlsen, der samtidig fortæller, at Grønlands forsøgsfiskeri efter makrellen ikke er blevet kritiseret af de deltagende lande under mødet:
 
- Selv EU, der kritiserede det kraftigt dengang, har ikke nævnt det under konferencen. De deltagende lande har ikke noget imod, at vi har givet os selv en kvote på 100.000 tons. Men hvis vi bliver optaget som kyststat og kan give os selv en kvote, så vil vi selvfølgelig følge biologernes anbefalinger, siger Finn Karlsen og fortsætter:
 
- Vi drøftede også farvandet ved Nordpolen. Vi er helt enige om, at man ikke skal fiske ubegrænset i området. Vi vil også gerne forsøge at påvirke andre lande, der ikke deltog i dette møde. Vi vil gerne opnå, at fiskeriet i Nordpolsområdet bliver forvaltet, siger Finn Karlsen.