Fiskeriudvalget: Kvotefordelingen må ændres

- Så længe det kun er Naalakkersuisut, der fordeler makrelkvoterne, vil befolkningen i højere grad kritisere dette. Det siger formanden for Inatsisartuts fiskeriudvalg, Nikolaj Jeremiassen (S) og foreslår, at et uafhængigt organ i fremtiden skal fordele makrelkvoterne og ikke Naalakkersuisut.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. juni 2015 13:10

- Fiskeriudvalget tænker, at fordelingen skal varetages af et uafhængigt organ, hvor organisationer, der har tilknytning til fiskeriet, også er med i udvalget. På den måde kan man opnå en mere retfærdigt fordeling af kvoterne og i sidste ende kan samfundet også få en større økonomisk gevinst ud af det, siger Nikolaj Jeremiassen.

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug Karl-Kristian Kruse siger, at hvis der skal ske en ændring i forhold til, hvem der fordeler kvoterne, må lovgivning omkring dette ændres.

- Hvis et uafhængigt organ i fremtiden skal fordele kvoterne, må forvaltningsloven først ændres. Men vi må først kigge på, hvad fiskeriudvalget har at foreslå og dernæst vurdere det politisk, siger Karl-Kristian Kruse.

Fiskeriudvalget er stadig i gang med at undersøge, hvordan processen er forløbet for årets fordeling af makrelkvoter. Når udvalget på mandag mødes, vil de yderligere efterlyse flere informationer fra Naalakkersuisut.

Nikolaj Jeremiassen fastholder dog, at der skal en ændring til, hvis fordelingssystemet i fremtiden skal blive bedre.

- Hvis den nuværende system af fordelingen af kvoter i fremtiden ikke bliver ændret, så frygter jeg, at der vil være et ramaskrig i samfundet.

Formanden for Inatsisartuts fiskeriudvalg, Nikolaj Jeremiassen, siger til Sermitsiaq, at der ikke kan blive tale om en omfordeling af kvoterne for i år, fordi man i så fald risikerer at betale en kompensation til de rederier, som i første omgang har fået tildelt en kvote.