Fiskeri i Arktis på dagsordenen

Hvem vil få lov til at fiske i de arktiske farvande rundt om Nordpolen. Det skal diskuteres ved et stort fiskerimøde i disse dage her i landet, mellem Canada, USA, Norge, Rusland og Grønland.
25. februar 2014 13:11

Endnu er der ikke noget kommercielt fiskeri i de arktiske farvande rundt om Nordpolen og helt ned til det nordligste Grønland. Det har simplethen aldrig været muligt før at fiske i det område. Men nu når isen smelter mere og mere, vil det sikkert blive muligt indenfor de næste par år.

Problemet er at der ikke er nogen love eller regler om hvem der må fiske omkring Nordpolen.

Det skal der tales om ved et møde i næste uge i Grønland, hvor der vil komme repræsentanter fra Canada, USA, Danmark, Norge og Rusland. Det er anden gang de mødes; første gang var i Washington sidste forår. Tanken er at landene skal samarbejde om et udkast til en aftale om fiskeri i de højarktiske farvande.

Den canadiske fiskeriminister, Gail Shea, siger til canadisk presse, at dette møde er en betydningsfuld chance for at sikre at fremtidigt fiskeri bliver bæredygtigt. Canada støtter fuldt ud en aftale der vil forbyde kommercielt fiskeri i området, indtil regeringerne har en bedre indsigt i hvor store fiskebestandene er og hvordan de muligvis ændrer sig, siger Gail Shea.

Hun udtaler videre at Canada vil blive ved med at støtte en proaktiv og forsigtig fremgangsmåde med hensyn til nye arktiske fiske områder.

Canada slutter sig hermed til både USA og Danmark, der også gerne vil have et midlertidigt stop for alt kommercielt fiskeri i de internationale arktiske farvande som nu er ved at blive tilgængelige på grund af klimaforandringer.

Canada håber at det sammen med USA og Danmark kan overbevise de to andre lande,  Norge og Rusland, om at acceptere en sådan løsning.