Fiskere vil skåne små hellefisk

Royal Greenland og Fisker- og Fangerorganisationen KNAPK er nået til enighed om en såkaldt hensigtserklæring, der gradvist skal sikre større hellefisk i produktionen og dermed også bedre priser til fiskerne.
06. juni 2012 06:42

Ifølge erklæringen er parterne enige om, at den gennemsnitlige indhandlingsvægt for hellefisk over en periode øges til op mod de 2,5 kilo i Diskobugten.

Hensigtserklæringen, der nu skal følges op af en egentlig handlingsplan, er blevet vedtaget på et seminar i Ilulissat. Større hellefisk betyder højere priser - både til fiskerne og til producenten.

I dag gælder der ens priser for alle størrelser af hellefisk, og fiskerne går efter de nemmeste fangster, som tit er mindre fisk. Derfor er der mellem KNAPK og Royal Greenland enighed om, at forhandle en prisstruktur, som vil opmuntre fiskerne til at gå efter større hellefisk.

Målet kan realiseres ved anvendelse af mere selektive redskaber - som udvælger ønsket størrelse - end størstedelen af fisken fanges med i dag. Et fiskeri med langline fanger alle størrelser af fisk, og derfor anbefales en større andel hellefisk fanget med garn.

Den præcise handlingsplan, der skal understøtte hensigtserklæringen, vil blive fastlagt i nær fremtid, skriver parterne.