Fiskere og fangere sælger deres fangst ulovligt

Knapt et år efter indvielsen af Brættet i Nuuk er der stadig mange, der sælger fisk og sælkød i det tidligere Bræt ved kolonihavnen og andre steder i byen.
Skrevet af Jens Thorin
15. februar 2012 07:44

- Der er sat et skilt op i den gamle Kalaaliaraq, at det er forbudt at sælge grønlandske provianter, men vi sælger alligevel ulovligt. Men der er der ingen der siger noget, siger førtidspensionist Joel Jørgensen, der på eget initiativ forbereder fiskernes og fangernes produkter, inden de sælges videre i det nye brædt, der i modsætning til.

Kommunens gamle bræt, er ikke godkendt af sundhedsmyndighederne.

Og den lokale fisker- og fangerforening NAPP kan ikke afvise, at medlemmerne har et ulovligt salg.

- Det kan godt være, at det sker ulovlig handel selvom jeg ikke kan sige det med sikkerhed. Jeg kan ikke udtale mig på andres vegne, siger  NAPP's næstformand Johannes Heilmann.

Fiskerne og fangerne har ellers indgået aftale med kommunen om, at fangsterne skal sælges i det nye brædt, der lever op til sundhedsmyndighedernes krav. Med aftalen sikrede parterne tre forhold.

For det første sikres det, at fiskerne og fangerne som alle andre betaler skat.

For det andet sikres det, at produkterne er af hygiejnemæssig høj standard - for den service betaler fiskerne og fangerne med en vis procentdel.

For det tredje tager brædtet en lille procentdel af prisen på varen, som tilfalder fisker- og fangerforeningen.

Og lederen af det nye Kalaaliaraq er bekræfter, at nogle af fiskerne og fangerne afsætter deres produkter udeom det godkendte brædt.

- Hvis fangerne og fiskerne ikke har fanget  eller fisket nok, så kommer de ikke med deres fangst til brædtet. Dermed undgår de og betale 20 procent af indkomsten, og det er det der gør at de ikke indbringer deres fangst til brædtet, siger lederen af brædtet Andreas Kleinscmidt, der dog understreger, at han har trofaste leverandører.

Et udvalg sammensat af fiskere og fangere og kommunalbestyrelsesmedlemmer og forbrugere holder møde den 20. februar om situationen i det nye bræt, hvor der skal evalueres over den nye brædts drift.

Et køligere temperatur i brædtet er det største ønske fra kunderne, fiskerne og personalet fra brædet.