Fiskere famler efter kvoter

Hellefiske fiskerne i Ilulissat vil meget gerne vide, hvor meget de kan fiske i år, ifølge den nye bekendtgørelse om fiskeri efter hellefisk.
Skrevet af Ludvig Siegstad
13. februar 2012 11:44

-  Det er indtil videre frustrerende ikke at få vide, hvor meget vores kvoteandel til fiskeri efter hellefisk, der måtte være for i år, da vi ikke er blevet orienteret, hvor meget vi må fiske ifølge den  nye bekendtgørelse om kystnært fiskeri efter hellefisk, som nu allerede er trådt i kraft, siger Peter Olsen, KNAPK´s lokale formand i Ilulissat.

Naalakkersuisut godkendte i sidste uge to bekendtgørelser om fiskeri. Det ene drejer sig om kystnært fiskeri eller hellefisk, som trådte i kraft mandag den 6. februar.

Ifølge den nye bekendtgørelse fastsættes kvoteandelen for indehavere af licens til kystnært fiskeri efter hellefisk i udgangspunkt i licensindehaverens gennemsnitlige årlige fiskeri efter hellefisk, som er fisket med fartøjer over seks meter, i de sidste tre år.

-  Vi skal nu til at indstille os til helt nye principper for fiskeri efter hellefisk, hvor vi tidligere fiskede indtil kvoten var fisket op. Så det må være betryggende for fiskerne at blive orienteret om, hvor meget de enkelte fiskere må fiske af hellefisk i år, siger Peter Olsen.

Licenshavere med fartøjer over seks meter til fiskeri efter hellefisk i forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten får den 1. marts i år eller snarest derefter ny licens med angivelse af kvoteandel til fiskeri efter hellefisk, ifølge den nye bekendtgørelse.

Den nye bestemmelse er grundlaget for at indføre individuelle omsættelige kvoter i det kystnære fiskeri efter hellefisk. Indførelsen af individuelle kvoter indebærer, at kvoteandelen kan benyttes som sikkerhed for blandt andet lån af penge.