Fisker: Mange vil blive berørt af indhandlingsstoppet

På lørdag er det slut for jollefiskerne i Diskobugten at fiske efter hellefisk. Stoppet skyldes, at kvoten for det kystnære fiskeri efter hellefisk er ved at være brugt op for i år.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Mads Ullerup
26. juli 2012 14:11

Kvoten for hellefisk i Diskobugten er på 8.000 tons ligesom i de forrige år. Jollernes andel af kvoten er 3.379 tons, og den er nu så godt som brugt op.

Niels Kristian Vetterlein er jollefisker i Ilulissat og han er bekymret for, hvad han selv og de andre hellefiskere nu skal leve af.

- Jeg er rystet. Jeg bliver nødt til at finde på noget, som jeg kan leve af resten af året. Men vi er mange fiskere som bliver berørt af indhandlingsstoppet og frarøvet vores indtægter, siger Niels Kristian Vetterlein.

Det er usædvanligt at kvoten på hellefisk i det kystnære fiskeri allerede er opbrugt ved udgangen af juli.

Det betyder, at jollefiskerne må klare sig uden indtægter fra de indbringende hellefisk for resten af året og i stedet gå efter andre fiskearter, der giver væsentligt mindre penge i fiskernes lommer.

- Der er havkatten og torsken som vi kan fiske, men så længe prisen på torsk er så lav som den er, er det ikke den, vi vil fiske, siger Niels Kristian Vetterlein.

Fiskeren fra Ilulissat mener, at der er blevet alt for mange jollefiskere og derfor forsvinder kvoten hurtigere i år, end vi har set tidligere.

- Der kommer flere og flere fiskere, og man fisker hurtigere på grund af nyere og mere moderne fiskegrej. Og så længe der er mange fiskere og alle vil fiske hellefisk, er den kvote vi får ikke nok, siger Niels Kristian Vetterlein.

Souschef i fiskerilicenskontrollen Niels J. Laursen mener især, at det tidlige fiskestop skyldes det topmoderne udstyr, som fiskerne benytter.

- Grunden til at kvoten allerede er fisket op er, at jollerne er blevet meget mere effektive. De er udstyret med hydraulisk og elektrisk spil og kan tømme deres langline eller garn flere gange i løbet af et døgn, forklarer Niels Laursen.

Borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia, Jess Svane har også modtaget den dårlige nyhed.

- Vi er i fuld gang med at undersøge, hvilke muligheder, vi har i denne situation, siger Jess Svane, der ellers ikke har yderligere kommentarer i øjeblikket.
Også i Uummannaq og Upernavik er kvoterne for hellefisk snart brugt op.