Fiskefrelser med plettet fortid skal redde RG

Niels de Coninck-Smith er navnet på Royal Greenlands nye bestyrelsesformand. Han skal vende den selvstyrejede seafoodproducents underskud til en millionforretning.
Skrevet af Jens Thorin
19. februar 2010 15:36

I 2008 tog den administrerende direktør for milliardforretningen og den succesrige medicinalvirksomhed Ferrosan en markant beslutning. Efter syv år gad Niels de Coninck-Smith ikke være direktør længere.

-Jeg stopper fordi, fordi jeg gerne vil prøve noget andet, og jeg tror jeg har en endnu en karriere i mig, sagde han til avisen Berlingske Tidende dengang.

Og så efterlod han sig det største overskud nogensinde i firmaets historie til sin afløser på posten. Helt anderledes ser situationen ud i dag for Niels de Coninck-Smith. I denne uge blev han valgt til bestyrelsesformand for Royal Greenland. En hård tørn. Sidste regnskabsår for seafoodproducenten var et af de mest elendige. Underskuddet lød på 196 millioner kroer, og selskabet er ude i gevaldige vanskeligheder.

Den cand.merc uddannede Niels de Coninck-Smith er ellers næsten kun vant til succeser. Blandt andet er han tidligere direktør og partner i det veldrevne konsulentfirma McKinsey og Company. Men Niels de Coninck-Smith har også erfaring med en enkelt stor fiasko. Han er bestyrelsesmedlem i Islands største statsejede bank, Kaupthing Bank. Den er kollapset og har revet Island midt over økonomisk blandt andet gennem de såkaldte Icesave-lån.

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist siger om den nye Royal Greenland-formand:

-Hans profil passer rigtig godt til de udfordringer står over for. Man skal huske på, at RG har en meget væsentlig udfordring for Grønland, så det er meget vigtigt, at selskabets økonomi kører forsvarligt, så vi ikke kommer ud for flere redningsaktioner som i det seneste år.

Privat bor Niels de Coninck-Smith i Storbrittanien, og han overtager bestyrelsesposten fra Peter Grønvold Samuelsen.