Fiskefabrikken i Qasigiannguit fyrer 36 ansatte

Royal Greenlands filetfabrik i Qasigiannguit fyrer 36 ansatte. Det skyldes tildels at det omstridte Greenland Halibut indhandlingsskib Rubin indhandler hellefisk fra Ilulissatfiskerne, siger fabrikschefen.
Skrevet af Karsten Sommer
17. juli 2009 16:15

- Jeg er chokeret, da jeg mener, at Royal Greenlands handlemåde er fuldstændig uacceptabel. Det siger borgmesteren i Qaasuitsup Komunea Jess Svane om lukningen af fiskefabrikken i Qasigiannguit. Fabrikschefen Martin Didriksen begrunder fyringen af 36 medarbejdere med tilpasningen til indhandlingsmængderne, han siger:

- Indhandlingsmængderne er faldet så meget, at der ikke længere er grundlag for at opretholde en sådan bemanding af fabrikken.

Men afskedigelserne accepteres ikke af borgmesteren i Qaasuitsup kommunea, Jess Svane:

- Nu er det jo sådan, at det er Selvstyret, der er ejer af fabrikken, og det er vi nødt til at have i baghovedet. Det er jo fuldstændig uacceptabelt, at Royal Greenland og Royal Greenlands datterselskaber leger med de ansattes velfærd.

Nedskæringerne i antallet af ansatte Royal Greenlands fabrik betyder, at der ikke ikke vil blive åbnet på mandag. Martin Didriksen siger:

- Det er rigtigt at fabrikken vil være lukket på mandag. Vi har simpelthen ikke råvarer til at opretholde en produktion. Så vidt jeg er orienteret, så fisker Ilulissatfiskerne stadigvæk, men jeg har fået oplyst, at indhandlingsmængderne er faldet. En af årsagerne til de faldende indhandlingsmængder er, at Halibut Greenland har sat indhandlingsskibet Rubin i nærheden af Ilulissat.

Martin Didriksen understreger, at indhandlingsskibet Rubin er medårsag til de faldende indhandlingsmængder, men at det skulle være årsagen til fyringerne, bestrides af borgmester Jess Svane:

- Jeg kan ikke sige, om det er den virkelige årsag til fyringerne, men jeg synes at det er utilstedeligt at befolkningen tages som gidsler i en konkurrencesituation, hvor samfundsejede virksomheder strides.

Grønlands Selvstyre ejer 49 procent af Greenland Halibut, der nu ligger i strid med de ligeledes Grønlands Selvstyrejede Royal Greenland.