Fire nye ministre i Danmark

Det er nogle tunge grønlandske sagsområder, som skifter hænder i den danske regering i dag. Vi giver her et overblik.
Skrevet af Martine Lind Krebs
12. december 2013 07:28

Med udenrigsminister Villy Søvndals exit får Grønland en ny chef for det sprængfarlige udenrigspolitiske område i Arktis.

Så sent som i går bebudede den russiske præsident Putin en øget militær tilstedeværelse i Arktis. Og næste år skal Danmark aflevere sine krav til området i Det Arktiske Ocean. Alt sammen opgaver, som havner på den ny udenrigsminister Holger K. Nielsens skrivebord sammen med konflikten om Danmarks medlemskab af hvalfangstkommissionen IWC og spørgsmålet om, hvem der bestemmer over Grønlands ret til at eksportere radioaktive mineraler.

Også i den nye justitsministers kontor skal der træffes mange vigtige beslutninger om Grønland. Den ny justitsminister Karen Hækkerup arver sager som ventelisterne i det grønlandske retsvæsen, kapacitetsproblemerne i Kriminalforsorgen og opførelsen af et fængsel i Nuuk, for ikke at glemme den ændring af udlændingeparagrafferne, som er en forudsætning for storskalaloven.

Den største overraskelse i den nye regering er kåret til at være EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen, som kaldes hjem for at være fødevare-, landsbrugs- og fiskeriminister. Dan Jørgensen er kendt som en parlamentariker med en grøn profil, som især har gjort sig bemærket på området for dyrevelfærd. For eksempel støttede han EU’s importforbud mod sælprodukter, men arbejdede samtidig for at få inuitundtagelsen på plads for at holde hånden under den grønlandske sælfangst.

De fire nye ministre i regeringen indsættes ved en ceremoni i dag. Foruden Karen Hækkerup, Holger K. Nielsen og Dan Jørgensen er der tale om Jonas Dahl, som bliver ny skatteminister.