Fire gange nej fra satspuljen

De grønlandske huse har fået afslag på deres ansøgninger om midler til flere af deres sociale projekter i Danmark. Men selv om afslagene vækker undren, så er De Grønlandske Huse fortrøstningsfulde.
Skrevet af Martine Lind Krebs
04. juni 2012 11:23

Værestederne Perput i Aalborg og Qiperoq i København og de sociale projekter Kammak II i Århus samt projekt ’Socialt arbejde for udsatte grønlændere i Region Syd’ risikerer at måtte lukke fra januar.

Det er konsekvensen af, at de fire Grønlandske Huse i Danmark alle som én har fået afslag på satspuljemidler til deres sociale projekter.

Afslaget vakte forundring i husene, der ellers følte sig forsikret fra den nuværende regering om, at man ville øge indsatsen over for socialt udsatte grønlændere i Danmark. Det siger lederen af det Grønlandske Hus i Aalborg, Jan Thrysøe.

Alligevel er han, ligesom de de øvrige ledere af de grønlandske huse, fortrøstningsfuld:

- Det vi har hørt er, at det bliver taget op her til efteråret igen. Og så er vi da fortrøstningsfulde og håber på, at vi så får vores projekter videreført, for ellers så er det lukning fra udgangen af 2012, hvor midlerne hører op.

I Aalborg får situationen den konsekvens, at Perputs lokaler og medarbejdere må opsiges, mens alle krydser fingre får, at der alligevel bevilges midler, så de kan fortsætte deres arbejde.

- Det er selvfølgelig træls, for at sige det på nordjysk, men det skal vi nu nok leve med, hvis spørgsmålet bliver taget op til efteråret, siger Jan Thrysøe.

Begge grønlandske folketingsmedlemmer har rejst sagen over for Socialministeren. Og ministeren erklærer i sit svar, at når parterne bag satspuljeforliget i efteråret sætter sig om forhandlingsbordet for at forhandle om satspuljen for 2013, så vil de overveje, om de grønlandske projekter kan komme på finansloven.

Også statsminister Helle Thorning Schmidt kvitterede under afslutningsdebatten sidste uge på de grønlandske frustrationer.

- Der blev nævnt fra fru Sara Olsvigs side, at man ønsker at gøre noget i forhold til de Grønlandske Huse i Danmark, og dermed løfte og hjælpe de mennesker af grønlandsk herkomst, der befinder sig i Danmark.

- Det synes vi også er en god idé, og det tror jeg er noget, samtlige satspuljepartier er optaget af at få taget hul på i vores satspuljeforhandlinger til efteråret, sagde hun fra talerstolen.

Alle de grønlandske huse i Danmark modtager foruden driftsstøtte fra kommunerne og Selvstyret også statslige midler til deres drift, men det er penge, der bruges til husenes daglige aktiviteter - ikke til projekterne Perput, Kammak II, Qiperoq og 'Socialt arbejde for udsatte grønlændere i Region Syd'. Disse projekter har hidtil har været finansieret via satspuljen.

Problemet er, at denne pulje er øremærket nye projekter, der med tiden skal finansieres på anden vis. Og det er netop årsagen til de aktuelle afslag, der begrundes med, at de sociale projekter hører hjemme i kommunerne.

Den danske regering har dog lovet at udarbejde en national strategi for socialt udsatte grønlændere i Danmark med virkning fra 2013. Og et stort ønske fra de Grønlandske Huse er en permanent finansiering af de sociale projekter.