Finn Lynge æresdoktor på Grønlands Universitet

Ved årsfesten på Grønlands Universitet her til formiddag blev den tidligere Europaparlamentariker og KNR-chef Finn Lynge udnævnt til æresdoktor.
27. september 2013 10:00

I sin promoveringstale, sagde lektor, dr. phil. Thorkild Kjærgaard, at Finn Lynge er en af de mest fremtrædende personer i Grønlands indre og ydre liv siden midten af det 20. århundrede.

- Han ville ikke blot skrive historie. Han vi9lle op i en højere klasse. Han ville derop, hvor man ikke bare skriver historie, men hvor den bliver til. Og det kom han, sagde Thorkild Kjærgaard.

Efter mange år i udlandet kom Finn Lynge tilbage til Grønland som katolsk præst og socialarbejder i 1963. I 1974 blev han chef for KNR, indtil han i 1979 blev valgt som Grønlands første medlem af Europaparlamentet - en post han bestred indtil Grønland i 1984 udtrådte af de europæiske fællesskaber.

Efter årene i parlamentet fulgte en årrække som rådgiver i grønlandske spørgsmål i udenrigsministeriet i København. Hans sidste store indsats for Grønland var som medlem af den grønlandske selvstyrekommission, hvis arbejde mundede ud i Selvstyreloven af 12. juni 2009.

Finn Lynge er den fjerde person, der er blevet hædret med Ilisimatusarfiks æresdoktorgrad. Den er tidligere tildelt professor emiritus, Robert Petersen, Michael Hauser og Henrik Wilhjelm.

Ved årsfesten på Ilisimatusarfik i dag deltog repræsentanter for Selvstyret, Kommuneqarfik Sermersooq, erhvervslivet og en række samarbejdspartnere.