Finn Karlsen vil gøre indhug på gamle skibe

Gamle rustrøde fiskerskibe ligger drysset op langs kysten i vandet ud for byer og bygder og i havnene. Dem kan der blive færre af fremover, for til næste år kommer der nye regler for ophugning, lover Finn Karlsen.
04. september 2014 12:47

Efter et verbalt slagsmål med fisker- og fangerforeningen KNAPK varsler naalakkersuisoq for fiskeri og landbrug nu, at fiskere næste år vil få lettere ved at få økonomisk støtte til at skille sig af med gamle fartøjer.

- Naalakkersuisut har planer om at ændre på lovgivningen, så fiskerne i fremtiden ikke vil miste licensen til at fiske, når de sender en båd til ophugning, siger Finn Karlsen til KNR.

Støttekassen bugner
I flere år har støttemillionerne til nyudvikling af fiskeriet og ophugning af gamle fartøjer hobet sig op, så der ligger op mod 30 ubrugte millioner i puljen for fiskeriudvikling. Derfor foreslår Naalakkersuisut at lade fiskernes millioner gå til landmændene næste år.

LÆS OGSÅ Finn Karlsen har lovet støtte til alle

I går anklagede Petrus Biilman, direktør i KNAPK, Finn Karlsen for at have lovet de samme penge to gange.

- Da han var til møde hos os for at orientere om diverse politiske beslutninger, var det meget klart, at han var stolt over, at der var blevet afsat midler. Men nu er det klart, at der sker det omvendte, sagde han.

Til det siger naalakkersuisoq for fiskeri og landbrug.

- Jeg har ikke lovet KNAPK støttepenge men forklarer dem, at omkring 30 millioner kroner, som ikke blev brugt i år, helt lovligt skal overføres til næste år, fastslår Finn Karlsen.

Mange søger og trækker sig
Landsstyremedlemmet for fiskeri og landbrug lover, at reglerne for ophugning bliver mindre firkantede allerede næste år. Bunkerne med rustne skibe og ubrugte ophugningspenge skal ikke vokse, bare fordi fiskerne er bange for at miste deres erhvervstilladelse.
 
- Der bliver søgt omkring 18 mio. kroner hvert år fra fiskerne til ophugning af gamle fiskefartøjer.

LÆS OGSÅ Millionstøtte til bønder

- Men desværre er der kun enkelte fiskere, der gennemfører ophugningen, fordi de fleste trækker sig tilbage ligeså snart de finder ud af, at de vil miste deres licens når deres fartøj blevet ophugget, siger naalakkersuisoq Finn Karlsen.