Finn Karlsen fastholder: Jeg blev ikke informeret om Royal Greenland

Tidligere landsstyremedlem for Fiskeri Finn Karlsen er rasende over konklusionerne i en ny undersøgelse om Royal Greenlands økonomiske problemer. - Det passer ikke. Jeg blev ikke informeret om tingenes tilstand, hævder han.
05. juni 2010 16:25

- Jeg vil ikke være syndebuk. Nu skal sandheden altså frem, jeg har aldrig set det dokument, understreger Finn Karlsen i dag over for KNR.

Han siger, at han kan bevise, at han taler sandt. Og det ærger ham, at han i disse dage er bortrejst og derfor ikke kan få fat i sine papirer og vise dem frem til offentligheden.

Royal Greenland var sidste år en synkende skude med et gevaldigt hul i økonomien. Grønlands største virksomhed blev kun lige nøjagtigt holdt ovenvande af en gigantisk saltvandsindsprøjtning på 500 millioner kroner fra Selvstyret.

Naalakkersuisut har nu gennemført en undersøgelse af hele redningsaktionen. Og den konkluderer, at forhenværende landsstyremedlem Finn Karlsen fra Atassut godt vidste, at Royal Greenland sidste år var i store økonomiske vanskeligheder, selvom han altid har påstået, at han intet kendte til det. Men nu tager Finn Karlsen til genmæle:

- Det er rigtigt, at jeg siden 2005, da jeg blev landsstyremedlem, gik på talerstolen i Inatsisartut og advarede om, at Royal Greenlands skrantende økonomi kunne komme til at påvirke hele samfundet, hvis ikke virksomheden fik en kapitalindsprøjtning. Men det er ikke dét, der er pointen her, siger Finn Karlsen og fortsætter:

- Tværtimod er pointen, at jeg ikke vidste, hvor slemt det konkret stod til. Jeg blev senere hen ikke konkret informeret om Royal Greenlands alvorlige situation. Jeg vidste ikke, at virksomheden konkret havde brug for 500 millioner kroner. Embedsmændenes papirer nåede aldrig frem til mig, siger Finn Karlsen.

Dermed er det stadig ord mod ord i sagen.

- Jeg kan ikke lyve over for borgerne. Sandheden må frem. Da vi sidste år var i koalitionsforhandlinger, blev der sagt, at jeg havde løjet. Det passer ikke. Jeg har aldrig set det papir. De andre politikere vidste besked om Royal Greenlands økonomi, men det gjorde jeg ikke, understreger Finn Karlsen.

Finn Karlsen har samlet alle sine dokumenter i sagen og planlægger at offentliggøre dem.