Finhvalen kan nu ses på museum

Den berømte finhval fra Vejle Fjord kan nu ses på Vejle Kunstmusum.
Skrevet af mlk
17. januar 2011 07:03

Siden hvalen døde, har Statens Naturhistoriske Museum renset dens knogler, og det 17 meter lange skelet og kranie er nu tilbage i Vejle. Udstillingen åbnedes i fredags og varer frem til 5. juni.

Finhvalen var udsat for en næsten uhørt interesse, mens den lå strandet i Vejle Fjord. En interesse, som de fleste grønlændere uden tvivl rystede lidt på hovedet af eller trak på smilebåndet over.

Hvalen fik hurtigt navnet Valle og en dedikeret borger fra Vejle skrev ligefrem en vise om ’Hvalen Valle’.

Danskere valfartede fra hele landet for at se hvalen, både da den var i live, og da den blev dissekeret. Konservator Abdi Hedayat fra Statens Naturhistoriske Museum, der førte kniven, siger til Jydske Vestkysten, at folk næppe havde taget turen tværs over landet for at se en død hval for 50 år siden.

Forklaringen er, ifølge hvaleksepert Thyge Jensen, der står bag hjemmesiden hvaler.dk, at hvalen er blevet et helligt dyr i de vestlige lande. Akkurat ligesom koen er det i Indien.

Finhvalen var i øvrigt mellem 130 og 140 år og dermed en af de ældste hvaler, man har undersøgt. Den havde fremskreden gigt, flere sammenvoksede ryghvirvler og vejede omkring 7 tons for lidt.