Finansudvalgets formand kritiserer koalitionen

Beslutningsgrundlaget er for ringe og den store investering vil låse den nuværende skibstransport-struktur og monopolsituationen på atlanttrafikken fast i de næste mange år.
04. februar 2011 16:03

Det var den besked, som et enigt finansudvalg gav Naalakkersuisut i forbindelse med ansøgningen om medfinansiering af Royal Arctic Line's og Royal Bygdeservice' storindkøb af skibe i Tyskland til en samlet pris af 700 millioner kroner. Alligevel valgte koalitionspartiernes tre medlemmer af udvalget stemme for bevillingen, mens oppostionens to medlemmer sagde nej. En noget politisk grumset beslutning, der betyder, at vi skatteydere nu hæfter for 535 millioner kroner til de selvstyreejede rederiers nye skibe. Og så hænger vi samtidig på et søværts transportsystem, der er ved at have mange år på bagen.

Finansudvalget anfører direkte, at Naalakkersuisut og centraladministrationen alene har arbejdet hen imod en videreførelse af den nuværende transportstruktur. Og det uden, at der har været nogen nævneværdig offentlig debat om det nuværende system, og uden at sagkyndig ekspertise uden for departementet og aktieselskaberne har haft mulighed for at analysere beslutningsgrundlaget eller gøre indsigelse. Det er både stærkt kritisabelt og stærkt utilfredsstillende, konstaterer et enigt finansudvalg.

Eller som udvalgets formand Naaja Nathanielsen siger, så går Finansudvalgets kritik på, at problemet har været kendt siden 2004, uden at man har gjort noget.

- Man har udskudt en stillingtagen, og det gør, at vi i dag står i en situation, hvor vi på meget kort tid har skullet træffe en beslutning, uden at vi har været ordentligt orienteret af Naalakkersuisut. Vores kritik går på hele processen, og det at man har sløset siden 2004 med at tage en beslutning, og det gør, at vi i dag står med et uomtvisteligt behov for nye skibe, siger Naaja Nathanielsen. Men hun understreger samtidig, at der en kattelem i den 20 år lange servicekontrakt med rederierne, idet den kan genforhandles, inden de tyve år er gået.

- Og det kan jo blive aktuelt, når effekten er det igangværende reform- og strukturarbejde begynder at slå igennem.

Som nævnt gik oppositionen - Siumuts to medlemmer af Finansudvalget imod at bevilge de 535 millioner kroner. De ønskede at leje skibe og så iøvrigt benytte lejeperioden til at gennemføre en undersøgelse af mulige alternativer i et reelt oplæg til finansudvalget.

Men det ville ifølge Naaja Nathanielsen have været en endnu dyrere løsning.

- Vi mener, at de svar, vi har fået i sagen, godtgør, at den beslutning, der nu er truffet, er den bedste og den billigste løsning på at sikre forsyningen af Grønland. Det at begynde at lappe på systemet med leasing af skibe og nye undersøgelser, ville være blevet endnu dyrere, tilføjer hun.

Naaja Nathanielsen afviser, at hun og de to øvrige finansudvalgsmedlemmer fra koalitionspartierne har været sat under pres af Naalakkersuisut. Men spørgsmålet er, om hun er tilfreds med beslutningen.

- Jeg er tilfreds med beslutningen, men ikke med processen, lyder det fra finansudvalgets formand.