Finansudvalget venter på Naalakkersuisut

Inatsisartuts 2. behandling af de årlige finanslovsforslag plejer at være det tidspunkt, hvor de væsentligste stridspunkter i samfundets husholdningsbudget for det kommende år overstås. Herefter anvendes 3.- og sidstebehandlingen til finpudsning af lovforslaget, inden det går til afstemning og vedtagelse. Men sådan kommer det ikke til at gå i år.
11. november 2009 15:45

Ved tingets 2. behandling af finanslovsforslaget i dag meddelte Finansudvalget i sin bibeltunge betænkning, at det nuværende tidsdpunkt ikke kan tilkendegive hverken tilslutning eller afstandtagen til Naalakkersuisuts finanslovsforslaget for 2010. Uvalget vil først fremkomme med en endelig indstilling til forslaget i udvalgets tillægsbetænkning op til 3. behandlingen.

Det fremgår ikke klart af hverken betænkningen eller finansudvalgsformand Naaja Nathanielsens redegørelse i tinget i dag, hvorfor det forholder sig sådan. Men det kan læses, at udvalget fortsat ønsker en række afklarende spørgsmål til de forskellige medlemmer af Naalakkersuisut besvaret eller uddybet, før det føler sig klædt på til at komme med en indstilling.

Og så kan det læses mellem linierne, at Finansudvalget har været på overarbejde. Siden Inatsisartut havde finanslovsforslaget til 1. behandling, har Naalakkersuisut fremsendt ikke færre end 206 større eller mindre ændringer til loven.

En række af ændringerne har medført en forværrende underskuddet på næsten 29 millioner kroner til knap 255 millioner kroner. Og det underskud kan Naalakkersuisut ikke acceptere. Den politiske målsætning er stadig, at der som minimum skal være balance på drifts- og anlægsdelen. Derfor varslede naalakkersuisoq for finanser, Palle Christiansen endnu en byge af besparelser og øgede indtægtsmuligheder, inden forslaget sendes til 3.- og sidste behandling. Det sker efter planen den 27. november.

Der kan dog næppe ventes politisk enighed om den samlede finanslov. Oppositionen med Siumut i spidsen stillede i dag en lang række krav til Finansloven, som tidligere er blevet afvist af koalitionspartierne. Derfor må medlemmerne af Inatsisartut indstille sig på at træne fingeren til afstemningsknappen, når der skal stemmes i timevis om de enkelte dele af finansloven.