Finansudvalget siger NEJ

Udvalget finder ansøgningen om en række budgetneutrale rokeringer af midler til anlæggelse af ny containerhavn i Nuuk for uklar. Ansøgningen kommer fra Jens B. Frederiksens departement. Udvalget vil desuden afvente Inatsisartuts stillingtagen til Transportkommissionens betænkning på den kommende efterårssamling.
07. juli 2011 15:58

Et enigt finansudvalg har sagt nej til, at Naalakkersuisut foretager en en række såkaldte budgetneutrale rokeringer af midler i forbindelse med anlæggelsen af ny containerhavn i Nuuk.

Udvalget finder simpelthen ansøgningen, der kommer fra Jens B. Frederiksens departement, for uklar og vil samtidig afvente Inatsisartuts stillingtagen til Transportkommissionens betænkning på den kommende efterårssamling.

Naalakkersuit har blandt andet ønsket at få bevillingen til en ny containerhavn i Nuuk forhøjet med godt 3,4 millioner kroner. Pengene har Naalakkersuisut villet snuppe fra bevillinger til landingspladser, renovering af kajanlæg i Narsarsuaq, fra et anlægsprojekt til  Lufthavnen i Ilulissat og en renovering af vandværket i Aasiaat.

Ganske vist skriver Jens B. Frederiksen kort i sin ansøgning, at der er tale om mindreforbrug på en række afsluttede projekter. Men den køber Finansudvalget ikke. Udvalget finder simpelthen, at bortrokeringerne af midler fra de afsluttede projekter er direkte ufyldestgørende.

Samtidig lægger Finansudvalget vægt på, at Transportkommissionens betænkning endnu ikke har været drøftet af Inatsisartut.

Og det er jo tænkeligt, at Inatsisartut vil ønske en anden prioritering end den, som Transportkommissionen lægger op til, tilføjes det.

Det er tanken, at containerhavnen i Nuuk skal etableres og drives af et konsortium bestående af Kommuneqarfik Sermersooq, Roayl Arctic Line, Grønlands Selvstyre og Aalborg Havn. Konsortiet skal varetage de nødvendige tekniske, juridiske og økonomiske orudsøgelser med henblik på igangsætning af anlægsarbejdet fra 2012.

Men Finansudvalget finder det uklart hvilke økonomiske konsekvenser det foreslåede konsortium vil have for Landskassen. Udvalget antager, at den nye containerhavn skal finansieres ved lån optaget af konsortiet, men der fremgår heller ikke af oplægget fra Jens B. Frederiksen, understreger Finansudvalget i sit afslag.