Finansudvalget raser over egoistisk nasseri og tyveri

Inatsisartuts finansudvalg er stærkt fortørnet over, at alt for mange af os har restancer til det offentlige.
Skrevet af Rune Langhoff
09. november 2010 05:13

Hver eneste grønlænder over 14 år har i gennemsnit over 6 restancesager overfor offentlige myndigheder. Og vi skylder hver især i alt det offentlige 22.000 kroner i gennemsnit.

Det er simpelthen ikke godt nok, mener medlemmerne af finansudvalget. Det fremgår af deres betænkning til finanslovsforslaget.

- Når borgerne med betalingsevne bevidst bedrager de offentlige kasser for skatter og afgifter eller bevidst undlader at afdrage favorable lån fra landskassen eller bevidst undlader at betale A-bidrag eller renovationsregninger er det intet andet end simpelt tyveri!

Det er nemlig helt uacceptabelt, hvis manglende betalinger kun skyldes manglende vilje, mener udvalget.

- En uacceptabelt stor andel af restancerne kan angiveligt tilskrives, at alt for mange borgere har en meget dårlig betalingsmoral, skriver finansudvalget.

Derfor konkluderer udvalget, at der skal en holdningsændring til:

- Den grundlæggende løsning på problemet er derfor ikke at opnormere i skattestyrelsen eller lave administrative omlægninger. Problemet med dårlig betalingsmoral må løses ved en holdningsændring.

Derfor må politikerne sammen med befolkningen klart tage afstand fra, at man ikke betaler sin gæld:

- Vi må som borgere i dette samfund alle påtage os en fælles forpligtelse til at tage klart og åbent afstand fra denne form for egoistisk nasseri på den store andel af befolkningen, som sætter en ære i at svare enhver sit.

Finansudvalget består af IAs Naaja Nathanielsen og Aqqaluaq B. Egede, Demokraternes Niels Thomsen og Siumuts Per Berthelsen og Finn Karlsen.