Finanslovsforslag med overskud præsenteret

I det finanslovsforslag, som Naalakkersuisut har lagt frem mandag, er der et overskud i 2019 på drift og anlæg på 19,6 millioner kroner.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. august 2018 17:35

Det var et finanslovsforslag med overskud, som Naalakkersuisoq for finanser Pele Broberg fremlagde mandag under et pressemøde, hvor han lagde vægt på mådehold i de offentlige udgifter.

I forslaget er der et overskud i 2019 på drift og anlæg på 19,6 millioner kroner, og forslaget udviser et overskud samlet over fire år på 17,7 millioner kroner.

- Det vi skal hæfte os ved, det er, at vi har en finanslov i balance med et overskud over de næste fire år. Det er vigtigt fordi vi overtog et basisbudget med et underskud på næsten en halv milliard i minus, siger Pele Broberg og fortsætter:

- Hvilket betyder at vi har lavet en forbedring på næsten en halv milliard, og ud over det er det lukkedes os at friholde de fleste områder fra besparelser. For eksempel sundhedsområdet får ikke nogen besparelser tværtimod. De besparelser der er sat i værk er primært administrative og it-mæssige besparelser.

69 millioner fundet på tværs af departementer og kommuner

Broberg brugte således en stor del af pressemødet på at tale om mådehold i de offentlige udgifter, og han oplyste, at der på tværs af departementerne og kommunerne var fundet 69 millioner kroner ved at nogle udgifter ikke sættes op efter pris- og lønreguleringen

Af de politiske tiltag Naalakkersuisut vil prioritere er blandt andre, at Kangerlussuaq og Narsarsuaq skal være en del af ensprissystemet på el og vand fra 2019. De to bygder har hidtil været uden for det ensprissystem, der blev indført sidste år på el og vand.

Der er også sat penge af i 2019 og 2020 til, at forfatningskommissionen kan fortsætte sit arbejde.

Der er også fundet penge til et nyt undersøgelsesskib til Naturinstituttet.

Ikke noget beskæftigelsesfradrag før tidligst 2020

Et af de store spørgsmål forud for fremlæggerlsen var, om koalitionen vil indføre et beskæftigelsesfradrag i 2019, som der står i koalitionsaftalen.

Det kommer dog tidligst til at ske fra 2020, fordi Selvstyrets it-systemer først skal gøres klar til at kunne håndtere sådan et fradrag. Og derfor kan det ikke lade sig gøre.