Finansloven for 2010 vedtaget

Et flertal i Inatsisartut vedtog fredag aften finansloven for 2010. Oppositionspartierne stemte som forventet imod.
28. november 2009 10:30

Naalakkersuisut fik sent i aftes vedtaget sin første finanslov: - Nu er det første skridt taget til at rette op på landets økonomi, siger naalakkersuisoq for finanser Palle Christiansen til KNR.

Finansloven blev vedtaget med stemmerne 15 for og 10 imod. Grunden til at stemmerne i alt ikke når op på de 31 sæder, som der er i Inatsisartut, er dels sygemeldinger og dels clearingsaftaler. Som forventet stemte oppositionspartierne Siumut og Atassut imod.

Vedtagelsen af finansloven betyder, at der for første gang i mange år bringes balance mellem Landskassens indtægter og Landskassens drifts- og anlægsudgifter. Den er dermed en klar forudsætning fra koalitionens side i deres betræbelser på at genoprette landets økonomi. Samtidig vil der i 2013 igen være overskud på finansloven ifølge budgettet cirka 100 millioner kroner.

Trods en skrabet økonomi indebærer den nye finanslov flere forbedringer på velfærdsområdet. Der er afsat ekstra midler til ventelister i sundhedsvæsenet, flere midler til handicapområdet, og der er afsat 25 millioner kroner til det sociale område, herunder et behandlingssted for seksuelt misbrugte og midler til regionale indsatser overfor børn. Derudover er der afsat penge til medieudvikling og til udvikling af landets bygder. Endeligt bliver førtidspensionerne og ældre pensionerne forhøjet fra den første juli næste år.

Den nye finanslov opererer med udgifter på godt 6 milliarder kroner og budgetterer med et underskud på 227 millioner kroner, der blandt andet skyldes Landskassens udlån til blandt andet Nukkissiorfiits investeringer i vandkraft.

Forårssamlingen år 2010 begynder efter påsken d. 9. april.